Tortul cu jeleu de pepene galben este usor de pregatit si foarte aromat, perfect pentru un desert racoritor in zilele calde.
Blaturi:
Se bat albusurile cu zaharul, bine de tot. Se adauga galbenusurile si coaja de lamaie impreuna cu esenta, se omogenizeaza cu grija. Apoi se adauga si faina, amestecand usor de jos in sus. Este esential acest pas deoarece blatul nu are praf de copt sau alt agent de crestere, iar albusurile trebuie sa-si pastreze aerul inglobat pentru reusita unui blat pfuos. Se niveleaza intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt. Inainte sa bagati blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade scuturati-o de cateva ori, lovind-o de blatul din bucatarie, ca sa iasa bulele de aer la suprafata - astfel blatul va creste uniform. In functie de marimea tavii veti obtine un blat mai inalt sau mai subtire, tot in functie de asta variaza si timpul de coacere, in cazul meu a fost 45 de minute. Oricum, nu-l scoateti din cuptor pana nu trece testul cu scobitoarea. Il lasati sa se raceasca dupa ce s-a copt si apoi il decupati.
Jeleul de pepene:
O parte din pepene l-am taiat cubulete si cealalta parte l-a taiat robotzelul, transformandu-l intr-un piure. Se pune la foc mic sa dea cateva clocote.
Compozitia astfel obtinuta se lasa la racit, iar apoi se imparte in doua parti egale.
O parte se amesteca cu jumate de pachet de gelatina care a fost pregatita conform instructiunilor de pe plic (acum folosim doar jumate de plic).
Aceasta parte de jeleu se toarna peste blat, apoi peste, se pune marginea aceasta de blat:
iar apoi frisca batuta deasupra.
Acum e momentul sa ne ocupam de cealalta parte de jeleu; tot asa ca mai sus (amestecat cu gelatina ramasa)...
Jeleul il turnam peste frisca, sa acopere bine toata suprafata. Punem cealalta parte de blat si gata! Il dam la rece (eu l-am lasat pana a doua zi dimineata).
Se orneaza dupa plac si pricepere.
Reteta de tort cu jeleu de pepene galben a fost propusa de Mudjahista pe forum culinar.
Serviti tortul cu jeleu de pepene galben in zilele toride de vara. Este un dulce aromat si racoritor.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postpentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padureSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofi
Comentarii