Tort cu fructe si crema mascarpone

Tortul cu fructe si crema mascarpone este absolut delicios. Datorita retetei prezentata in imagini pas cu pas, puteti si dumneavoastra sa pregatiti acest tort delicios pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Tort cu fructe si crema mascarpone

Ingrediente

  • Blatul (multumesc Pocahontas! ):
  • - o cana cu zahar
  • - jumatate cana cu ulei
  • - un ou
  • - o cana lapte
  • - 2 cani faina
  • - o lingura rasa de bicarbonat
  • - coaja de grapefruit (nu am avut lamaie)
  • - coaja de lamaie confiata
  • - vanilie
  • - 3 linguri magiun de prune
  • - 3 linguri cacao
  •  
  • Creme:
  • - 6 oua (6 galbenusuri
  • 3 albusuri)
  • - 300 ml frisca
  • - 90 ml lapte
  • - coniac dupa gust
  • - 250 g mascarpone
  • - ata pentru taiat blatul
  • - 80 grame ciocolata alba
  • - un pliculet de gelatina
  • - o jumatate de borcan compot de visine
  • preferabil fara samburi (ale mele au avut samburi si le-am curatat)
  • - 2 cutii cu compot de mandarine (folosim si fructele bine stoarse si sucul)
  • - o fiola de vanilie
  • - 100 g zahar
  •  
  • Decorarea tortului;
  • - a doua jumatate din compotul de visine (fructe si sirop)
  • - 3 ciocolate albe
  • - jumatate de ciocolata cu lapte
  • - coniac si/sau lichior (eu am avut lichior de lamaie)
  • - 2
  • 5 linguri amidon
  • - o punga de caramele (sugus)
  • - coloranti alimentari (mai ales verde)

Mod de preparare

In primul rand se aprinde cuptorul la 180 de grade, ca sa se incinga bine inainte sa punem blatul la copt.
Apoi, am amestecat bine oul cu zaharul, am adaugat apoi ingredientele umede (laptele, uleiul, magiunul) si mirodeniile. Am adaugat faina amestecata cu bicarbonat si cacao.

Intr-o tava de tort cu fundul detasabil am pus hartie de copt , am adaugat compozitia...si am pus-o sa naduseaca la cuptor timp de 30-35 de minute. Spre final am terorizat un pic blatul , intepandu-l cu o scobitoare pana s-a plictisit si mi-a lasat-o curata. Dupa ce s-a copt, l-am scos si l-am lasat sa se odihneasca pana s-a racit.

Mai intai am crestat blatul de jur imprejur (2 taieturi, ca sa imi iasa 3 bucati de blat), cat sa pot sa bag ata prin taietura. Apoi am luat o bucata de ata cat sa inconjor blatul si sa mai am si de ce sa tin bine. Am bagat ata usor in taieturi, am prins cu mana dreapta de capatul stang al atei si cu mana stanga de capatul drept si am tras usurel pana a iesit ata dreapta (va dati seama cate a patimit bietul blat? L-am batut, apoi l-am copt, apoi l-am intepat si la sfarsit l-am sugrumat!)

 

Mai departe am facut baza pentru cele 2 creme:
- am amestecat foarte bine galbenusurile cu zaharul. Apoi am adaugat laptele si am pus totul pe focul cel mai mic, amestecand in continuu.

- Cat timp s-a racit baza pentru crema am pus hartie de copt si inelul inapoi in jurul primei bucati de blat. L-am insiropat cu compot amestecat cu coniac, apoi am asezat visinele.

- Am luat 2/3 din baza de crema, am amestecat-o cu mascarpone, vanilie, 2 linguri de frisca batuta si 2 linguri de gelatina (preparata astfel : am lasat-o cu 100 ml apa rece timp de 10 minute , apoi am dizolvat-o pe bain-marie )

- Am batut bine cele 3 albusuri

- Apoi le-am incorporat in crema. Trei sferturi din crema a ajuns peste visine

-Am pus a doua parte de blat, l-am insiropat si l-am acoperit cu mandarine

-Pentru a doua crema am adaugat ciocolata alba in baza de crema ramasa si am amestecat bine pe foc mic pana s-a topit ciocolata. Dupa ce s-a racit am adaugat 4 linguri de gelatina si aproximativ 250 ml frisca batuta. Am pus-o pe toata peste mandarine. A urmat blatul numarul 3, insiropat si crema ramasa de la stratul cu visine.

Apoi am lasat tortul la frigider pana dimineata.

Decorarea tortului:

Am taiat o fasie de hartie de copt mai inalta decat tortul si am intins-o. Am topit ciocolata la bain-marie (separat ciocolata alba de cea cu lapte). In partea de jos a hartiei m-am straduit sa fac un fel de valuri din ciocolata cu lapte. Apoi am completat cu ciocolata alba astfel incat sa obtinem o banda mai inalta decat tortul. am lasat sa se raceasca un pic ciocolata, apoi am infasurat hartia in jurul tortului (la aceasta operatiune mi-ar fi trebuit inca vreo 2 maini ca sa nu manjesc chiar totul in ciocolata, insa pana la urma m-am descurcat)

Infasurat bine, am pus tortul la frigider.
M-am apucat apoi de topingul de visine : am pus intr-o tigaie visinele, o cana cu sirop, putin coniac si lichiorul de lamaie. Mi-a trecut prin gand sa flambez compozitia, dar mi-a fost mila de propriile sprancene, asa ca m-am abtinut Intr-o canuta am amestecat amidonul cu niste compot si l-am adaugat in tigaie. Asa... mai departe am dezbracat tortul cu maare grija si emotie de hartia de copt, avand grija sa nu care-cumva sa rup ciocolata. Apoi, am pus visinele cu sirop cu tot si am inceput sa ornez.

Reteta de tort cu fructe si crema mascarpone a fost propusa de IriA pe forum culinar.



Serviti tortul cu fructe si crema mascarpone la ocaziile festive.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
2
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
3
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
4
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia