Tort cu crema de zahar ars si fructe

Tortul cu crema de zahar ars si fructe este o reteta de tort foarte aspectuos si gustos, care cu siguranta va fi pe placul tuturor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de zahar ars si fructe

Ingrediente

  • 4 gutui / 4 mere
  • 200g nuci sfaramate si prajite
  • 12 oua
  • 21-22 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 l lapte
  • 500 ml. smantana ptr. frisca
  • un praf de scortisoara
  • 1 lg.lamaie rasa
  • vanilie
  • rom
  • 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lg. ulei
  • 1 lg. unt /margarina

Mod de preparare

Se pregateste in prealabil:

1. Oala:

Se foloseste o oala larga, cu inaltimea de cel putin o palma, in care se lasa sa se topeasca 4-5 linguri de zahar pana are culoarea bruna, se ung toti peretii vasului cu zaharul topit, pe toata inaltimea, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste se unge cu o bucatica de unt tot vasul si se aseaza merele taiate felii pe fund.

2. Gutuile + nuci

Se taie 4 gutui in cuburi , nu prea mari si se calesc cu 2 lg. zahar pana sunt moi. Se adauga un praf de scortisoara. Apoi se lasa la racit. Nucile se sfarama cu un sucitor si se prajesc, se sufla cojile dupa prajire.

Primul strat al tortului: Crema de zahar ars:

Se bat cele 8 oua spuma cu cele 8 linguri de zahar, se adauga lamaia rasa+vanilie. Se amesteca cu laptele si se pune in vasul pregatit ca mai sus, la foc potrivit. Crema de zahar ars este gata in momentul cand are culoarea brun inchis, se desprinde de peretii vasului si nu se lipeste de degete la pipairea suprafetei.

Al doilea strat: gutuile + nuca

Se vor pune gutuile pregatite peste stratul de crema de zahar ars atunci cand aceasta este gata, impreuna cu 100g nuci presarate. Se lasa la cuptor la foc mic.

Al treilea strat: Aluatul

Se despart 4 oua in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul. Albusurile se bat spuma f. bine apoi se adauga 4 lg. zahar (preferabil pudra ) - toate o data pana se intareste. Se adauga 4 lg. faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, si se amesteca f. usor, de jos in sus. In vasul cu galbenusuri de pune bicarbonatul + 1 lg. otet . Va creste compozitia si se va forma o spuma care se adauga la albusuri si se amesteca usor + putin rom. Compozitia obtinuta se pune peste cele doua straturi deja formate si se mai lasa cateva minute la cuptor pana prinde culoare, si se incearca aluatul cu un pai pentru a vedea daca e gata.

Tortul obtinut se poate rasturna in 15-30 min. de la scoatarea din cuptor pe farfuria dorita (se pune farfuria pe gura vasului, apoi seintoarce vasul ) si se lasa la racit. E mai bine a se orna a doua zi, deoarece zaharul ars si fructele isi vor lasa un sirop foarte gustos si vor insiropa aluatul care in acest moment este dedesubt.

Ornarea: frisca (recomand Milli – are tot ce-i trebuie in ea si nu dai gres)+ fructe sau nuci cu zahar ars. Se bate bine smantana – e gata cand se intoarce vasul cu fata in jos si nu pica frisca. Se pune pe tort dupa ce acesta se raceste pentru a nu se inmuia frisca. Se orneaza frumos cu :

1. fructe divers colorate sau..

2. se topeste zahar intr-o cratita si se adauga cele 100g nuci ramase. Compozitia se rastoarna repede – cand inca este fierbinte- pe suprafata unei folii de aluminiu care-I asezata pe un tocator. Se lasa sa se raceasca. Dupa racire se sfarma cu sucitorul si se presara peste frisca…e foarte gustos si crocant.


Tortul de zahar ars cu fructe se serveste rece, de preferat a doua zi.

Reteta propusa deCulinar-bh

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Rulouri din carne de vita
Bucataras.RO

Rulouri din carne de vita

De mult timp sunt în plan, rulorurile din carne de vită. ;) Mereu am avut o reticență, din cauza Zmeișorilor, ce nu prea...

Rulouri din carne de vita
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide