Tort cu crema de lamaie

Tortul cu crema de lamaie este un tort lejer, delicios si plin de savoare, ideal pentru zilele de nastere.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu crema de lamaie

Ingrediente

  • -8 oua
  • -240 g zahar
  • -240 gr faina
  • -un praf de sare
  • Crema umplutura :
  • -4 galbenusuri
  • -140 g zahar
  • -250 g unt
  • -o lamaie mare
  • -o portocala
  • -1 plic zahar vanilat
  • Frisca pentru decor:
  • -500 gr smantana pentru gatit
  • -100 g zahar pudra
  • -2 pliculete zahar vanilat
  • -jeleuri
  • bomboane pentru decor
  • topping

Mod de preparare

Mai intai pregatim tavile, unse cu unt sau punem foaie de copt si pregatim crema astfel:
intr-un lighenas punem galbenusurile, zaharul si 4 linguri de zeama de lamaie si 4 portocala (punem 4 si 4 linguri ca sa nu fie prea acru,)si coaja rasa de lamaie si portocala (rasa pe razatoarea cu gauri mici ) se freaca putin pana se amesteca ingredientele. Punem lighenasul deasupra unei oale /vas cu apa clocotita astfel incat lighenasul sa intre in vas si sa se sprijine cu marginile de gura acestuia, ---nivelul apei din vas trebuie sa fie de 2-3 cm sub lighenas, batem repede compozitia cu o lingura de lemn ,(nu folositi lingura sau mixer care oxideaza), continu insistand pe fundul lighenasului, dupa 10 minute compozitia va deveni ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat ; apoi se pune crema pe un vas cu apa rece si se amesteca pana cand compozitia ajunge la temperatura degetului. Dupa aceea in crema se adauga untul moale si se bate cu telul numai in unt pana acesta se desface , apoi se amesteca circular pana cand crema de oua se amesteca cu untul, cu cat se bate mai mult cu atat va deveni mai spumoasa; punem crema la frigider numaidecat.

Pregatim frisca astfel: batem smantana pana devine groasa si apoi punem zaharul vanilat si pudra si mai amestecam 2-3 minute si o dam la rece.

Blatul:
Batem ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia devine alba cleioasa, nu mai putin de 20 de minute, cernem faina apoi adaugam treptat faina in ploaie putin cate putin, direct din sita, amestecam pana intra in compozitie si adaugam alta faina… si tot asa pana se termina, cand amestecam nu trebuie cu forta, miscari circulare de sus in jos. Turnam compozitia din loc in loc si nivelam cu o lopatica apoi dam la cuptor, cuptorul trebuie sa fie incalzit cand bagam compozitia.
Cat timp blatul se coace nu este voie sa deschidem cuptorul si nici dupa ce am inchis, blatul se lasa sa se raceasca in cuptor, sau cu cuptorul intredeschis ,si il scoatem cand este caldut altfel este posibil sa se lase. Coacerea dureaza cca 30 de minute.
Dupa ce blatul s-a racit il taiem 3 foi egale si ungem prima si a doua foaie cu crema ,de lamaie si portocala, si ultima o ornam cu frisca, taiati o punguta la un capat si punem frisca in ea si ornam de jos in sus roata imprejur ,apoi deasupra decoram ,optional, cu bomboane, jeleuri sau topping ..ex de nuci verzi



Tortul se serveste rece, cu un topping de dulceata de la Bunatati in natura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
2
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
3
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
4
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia