Tort cu capsuni

Pentru aniversarea parintilor nostri am pregatit un tort cu nuca, crema de capsuni si ornat cu frisca, crema ganache si capsuni.

Portii
15
Timp pregatire
140 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu capsuni

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 3 linguri de faina;
  • 3 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • 4 linguri de zahar;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 400 ml;
  • 2 lingurite esenta rom;
  • 3 linguri zahar;
  • pentru crema ganache alba:
  • 50 g ciocolata alba;
  • 50 ml frisca lichida batuta
  • pentru crema de capsuni:
  • spuma de capsuni din 5 capsuni, 2 linguri zahar si 200 ml apa;
  • o cutie mascarpone (250 g);
  • 2 linguri zahar pudra vanilat;
  • 100 ml frisca lichida batuta;
  • pentru decor:
  • frisca lichida 100 ml;
  • putina ciocolata alba;
  • cateva capsuni;
  • confetti de zahar Dr.Oetker

Mod de preparare

Spuma de capsuni:

Se spala capsunile, se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierbe cam 15 minute, pana scade lichidul. Se da de pe foc si se lasa la racit. Se bate cu blenderul pana se face spuma. Eu am folosit 5 capsuni mari, din care am obtinut cam un pahar de spuma, insa fiecare foloseste mai multe, in functie de posibilitati. Se pregatesc acum si capsunile invelite in ciocolata, pentru a se intari la frigider pana este gata tortul. Astfel, se topesc cateva patratele de ciocolata alba si se lasa un pic sa se inchege. Cand incepe sa se raceasca, devine mai vascoasa si adera mai bine pe fructe. Capsunile spalate si uscate se dau prin ciocolata si se lasa apoi la frigider pentru a se intari.

Blatul:

Se separa ouale. Se spumeaza albusurile cu mixerul cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura usor astfel incat sa ramana compozitia aerata. Se toarna intr-o cratita rotunda pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor cam 25 de minute.

Siropul:

Intre timp, se pune pe foc mic ibricul cu apa si zaharul si lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom. Dupa ce s-au racit blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Crema ganache alba:

Intr-un castronel, se toarna frisca lichida incalzita si se adauga ciocolata alba tocata marunt, amestecand bine. Se da la frigider, sa se raceasca bine, apoi se bate cu mixerul ca frisca. Va arata ca o crema.

Crema de capsuni:

Restul de frisca lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa.

Pentru crema de capsuni, se foloseste cam 100 ml (sau dupa gust), iar restul de 100 ml, la ornat. Intr-un castron mare, se amesteca bine cu mixerul crema mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se incorporeaza treptat spuma de capsuni, care ii va da o nuanta delicata de roz, apoi si frisca batuta. Se umple tortul cu crema de capsuni, avand grija sa pastram deoparte una-doua linguri de crema si pentru ornat. Decorul: Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu flori mici din frisca, trandafiri din crema de capsuni ramasa, flori mici pe laterala din crema ganache alba. In centru, se asaza cu grija capsunile in invelite in ciocolata. Se presara confetti de zahar. Am folosit si litere de ciocolata alba pentru scris.

Sfat: pentru zaharul pudra vanilat: eu am dat la rasnita zaharul pentru a fi mai fin si il pastrez intr-un borcan cu o pastaie de vanilie pentru a-l aroma.

Pofta Buna!

Portii: 15

Diametrul formei de copt: 20 cm

Timp total: 3h

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-cu-capsuni.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce