Tort cu ananas si vanilie

Aceasta reteta de tort cu ananas si vanilie este foarte versatila, o puteti pregati si sub forma de prajitura. Tortul are blaturi pufoase, crema fina de vanilie si ananas din belsug.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tort cu ananas si vanilie

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1
  • 5 linguri de ulei
  • 1 plic praf de copt
  •  
  • CREMA:
  • 2 oua
  • 250 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cu varf amidon
  • zahar vanilat
  • esenta vanilie
  • 50g unt
  • 80 ml frisca lichida batuta
  •  
  • JELEU DE ANANAS:
  • 1 cutie compot ananas
  • 4 linguri de zahar
  • 3
  • 5 foite de gelatina
  •  
  • SIROP:
  • siropul din compotul de ananas + 180 ml apa + 3 linguri zahar
  •  
  • GLAZURA:
  • 200g ciocolata cu cacao
  • 180 ml frisca lichida
  • 1 lingurita miere
  • 2 lingurite lapte
  • 2-3 picaturi coniac
  • 2 lingurite unt solid

Mod de preparare

Se face un blat galben de tort( nu are sens sa mai explic cum ca sigur stiti) sau folositi o reteta de baza pt. blat care va satisface si care fiecare cred ca o are. Se taie blatul in trei nivele. TAVA in care am copt blatul este 18/18 cm.

Crema: intr-o craticioara se bat ouale, se adauga laptele , se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua dupa care se pune cratita la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se va ingrosa compozitia destul de tare , sa nu va speriati ca asa trebuie sa fie.
Se da de pe foc si se incorporeaza 50 g unt si esenta de vanilie. Lasati sa se raceasca si dati la frigider. Bateti 80 ml frisca lichida si o incorporati cu mixerul in crema de lapte care va capata o consistenta mai moale cremoasa.

Pregatim jeleul de ananas /capsuni/caise/piersici: Se pune ananasul din compot fara zeama in blender si se mixeaza pana devine pasta.  Gelatina se hidrateaza in putin compot si se tine deasupra flacarii nu direct pe foc si fara sa fiarba, cf instructiunilor de pe plic.
Ananasul pasat se pune pe foc mic cu zaharul pana la topirea acestuia , putin . Cand e caldut se adauga gelatina si se da la frigider cateva ore bune.
Acest jeleu trebuie sa aibe consistenta unui pireu de fructe gros sau a unu gem gros.

De fapt trebuie intai facut jeleul ca sa aiba timp sa se intareasca si sa nu pierdeti timp si apoi crema.

Toate fiind facute m-am apucat de asamblat tortul. Am insiropat blaturile, nu mult sa nu se rupa, cu siropul dat o data in clocot si racit, am pus jeleul de ananas, crema care e asa buna si mi-au tot furat din ea baietii si la final capacul .

Am facut glazura rupand ciocolata in bucati peste frisca lichida si am pus pe foc mic. am adaugat celelalte ingrediente si am amestecat continuu panasa topit ciocolata. Daca vi se pare preagroasaglazura o puteti subtia cu 1 ingurita lapte.
Se toarna calda peste tort incepand din centru cate un pic si ea se intinde. o nivelam cu un cutit si nu o turmam in strat f gros pt.ca se glazureaza de 2 ori tortul. Dupa prima glazurare se da 15-20 min. la frigider si se mai glazureaza o data.

Se decoreaza dupa bunul plac.

Reteta de tort cu ananas si vanilie a fost propusa de flor pe forum culinar.


Serviti tortul cu ananas si vanilie de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
2
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
3
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
4
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia