Se poate pregati dinainte: - Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la con
Se poate pregati dinainte:
- Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la congelator timp de 6 saptamani. Sau, tot impachetat, poate fi pastrat la frigider timp de 1 saptamana.
- Cu o zi inainte de a servi tortul, se pregateste pana la punctul 4, inclusiv, si apoi se da la congelator.
- Cu 4 ore inainte de servire, se pregateste pralina cu migdale.
Blatul si crema - mod de preparare
Se tapeteaza cu hartie pergament, pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile, cu diametrul de 23 cm. Se inveleste forma pe dinafara cu hartie de impachetat, in trei straturi, si apoi se leaga cu ata. Se preincalzeste cuptorul la semnul 3/170 grd.C.
Se topeste ciocolata amaruie pe baie de aburi; se lasa la racit. Se freaca cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul, pana ce amestecul devine vascos si spumos. Se incorporeaza migdalele si ciocolata racita.
Se bat albusurile spuma si apoi se incorporeaza 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, se incorporeaza toata cantitatea de albusuri.
Se aseaza un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Se toarna compozitia de blat in forma pregatita, se acopera cu hartie pergament pusa in trei straturi si se da la cuptor timp de 1 ora si 45 minute. Se lasa blatul sa se raceasca in forma, timp de 15 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar metalic.
Pentru a prepara crema, se pune ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste. Apoi se ia de pe foc si se adauga alcoolul. Se freaca untul spuma, apoi se incorporeaza in el ciocolata topita si racita. Se tine crema cateva minute la frigider.
Glazura si ornarea
Se taie blatul in doua. Se intoarce stratul de deasupra si se unge cu crema. Se aseaza deasupra celalalt strat si se da la rece. Pentru glazura, se freaca untul spuma cu zaharul pudra, pana cand se topeste zaharul. Se adauga ciocolata topita la bain-marie. Se unge tortul pe deasupra si se da la congelator.
Pentru a pregati fasia de ciocolata, se taie o bucata de pergament de 70/25 cm si se pliaza in doua, pe lungime. Se topeste ciocolata amaruie la bain-marie si cand incepe sa se ingroase se toarne pe hartie si se intinde cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa se lase o margine neregulata.
Se inveleste fasia in jurul tortului, se fixeaza cu scotch si se da la congelator pana cand ciocolata se intareste (cca 20 de minute). Se desprinde hartia cu grija.
Se rup bucati mici de ornament auriu si, cu ajutorul unei pensule mici, se fixeaza "frunzulite" pe fasia de ciocolata.
Pentru a pregati pralina, se unge cu unt o bucata de pergament. Intr-un vas cu fundul dublu, se dizolva zaharul in 100 ml apa si apoi se pune vasul pe foc. Se fierbe siropul timp de 8-10 minute si se ia de pe foc. Se adauga migdalele si se toarna pralina pe hartia pregatita. Se lasa sa se raceasca, se rup bucati si se orneaza tortul.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii