Supertort de ciocolata

Se poate pregati dinainte: - Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la con

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru blat: 350 g ciocolata amaruie
  • rupta bucati
  • 2 oua intregi
  • 8 oua separate
  • 350 g zahar
  • 200 g migdale macinate
  • Pentru crema: 200 g ciocolata alba
  • rupta bucati
  • 200 g unt nesarat
  • 6 linguri frisca lichida
  • 50 ml lichior Grand Marnier (se poate inlocui cu Triple sec sau coniac)
  • Pentru glazura: 200 g ciocolata cu lapte
  • rupta bucati
  • 250 g unt nesarat
  • 2 linguri de zahar pudra
  • Pentru fasia de ciocolata: 100 g ciocolata amaruie
  • rupta bucati
  • staniol auriu
  • Pentru pralina: 150 g zahar tos
  • 10 g fulgi de migdale
  • rumeniti

Mod de preparare

Se poate pregati dinainte:

- Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la congelator timp de 6 saptamani. Sau, tot impachetat, poate fi pastrat la frigider timp de 1 saptamana.

- Cu o zi inainte de a servi tortul, se pregateste pana la punctul 4, inclusiv, si apoi se da la congelator.

- Cu 4 ore inainte de servire, se pregateste pralina cu migdale.



Blatul si crema - mod de preparare

Se tapeteaza cu hartie pergament, pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile, cu diametrul de 23 cm. Se inveleste forma pe dinafara cu hartie de impachetat, in trei straturi, si apoi se leaga cu ata. Se preincalzeste cuptorul la semnul 3/170 grd.C.


Se topeste ciocolata amaruie pe baie de aburi; se lasa la racit. Se freaca cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul, pana ce amestecul devine vascos si spumos. Se incorporeaza migdalele si ciocolata racita.


Se bat albusurile spuma si apoi se incorporeaza 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, se incorporeaza toata cantitatea de albusuri.


Se aseaza un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Se toarna compozitia de blat in forma pregatita, se acopera cu hartie pergament pusa in trei straturi si se da la cuptor timp de 1 ora si 45 minute. Se lasa blatul sa se raceasca in forma, timp de 15 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar metalic.


Pentru a prepara crema, se pune ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste. Apoi se ia de pe foc si se adauga alcoolul. Se freaca untul spuma, apoi se incorporeaza in el ciocolata topita si racita. Se tine crema cateva minute la frigider.



Glazura si ornarea

Se taie blatul in doua. Se intoarce stratul de deasupra si se unge cu crema. Se aseaza deasupra celalalt strat si se da la rece. Pentru glazura, se freaca untul spuma cu zaharul pudra, pana cand se topeste zaharul. Se adauga ciocolata topita la bain-marie. Se unge tortul pe deasupra si se da la congelator.


Pentru a pregati fasia de ciocolata, se taie o bucata de pergament de 70/25 cm si se pliaza in doua, pe lungime. Se topeste ciocolata amaruie la bain-marie si cand incepe sa se ingroase se toarne pe hartie si se intinde cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa se lase o margine neregulata.


Se inveleste fasia in jurul tortului, se fixeaza cu scotch si se da la congelator pana cand ciocolata se intareste (cca 20 de minute). Se desprinde hartia cu grija.


Se rup bucati mici de ornament auriu si, cu ajutorul unei pensule mici, se fixeaza "frunzulite" pe fasia de ciocolata.


Pentru a pregati pralina, se unge cu unt o bucata de pergament. Intr-un vas cu fundul dublu, se dizolva zaharul in 100 ml apa si apoi se pune vasul pe foc. Se fierbe siropul timp de 8-10 minute si se ia de pe foc. Se adauga migdalele si se toarna pralina pe hartia pregatita. Se lasa sa se raceasca, se rup bucati si se orneaza tortul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Rulouri din carne de vita
Bucataras.RO

Rulouri din carne de vita

De mult timp sunt în plan, rulorurile din carne de vită. ;) Mereu am avut o reticență, din cauza Zmeișorilor, ce nu prea...

Rulouri din carne de vita
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide