Tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice

Acest tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice este un desert cu adevarat delicios si nici nu necesita atat de mult timp, merita incercat!

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice

Ingrediente

  • Ingrediente tort diametru 21cm:
  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 100g zahar
  • 15g cacao
  • 30g nuca de cocos
  • 45g faina
  • 2 lingurite de colorant alimentar rosu (optional
  • eu am pus doar pentru culoare)
  • esenta de vanilie
  • 4 piscoturi (optional)
  • Mousse de kiwi:
  • 4 kiwi
  • 200ml frisca sau frisca preparata din praf de frisca si 200ml lapte conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 10g gelatina
  • 1 lingura de miere de salcam (dupa gust
  • eu atat am pus)
  • Crema iaurt:
  • 200g iaurt gras (3% grasime)
  • 150ml frisca sau frisca preparata din praf de frisca si 150ml lapte conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 5g gelatina
  • 1 lingura de miere de salcam (dupa gust
  • eu atat am pus)
  • 400g mix de fructe exotice din compot

Mod de preparare

Acest tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice este un desert cu adevarat delicios si nici nu necesita atat de mult timp, merita incercat!

Eu prepar intotdeauna blatul cu o zi inainte, in felul acesta nu ma aglomerez intr-o singura zi cu preparat si montat tort. Am folosit colorant alimentar rosu pentru un plus de culoare dar se poate renunta la el, de altfel este singura si ultima data cand mai folosesc pentru ca nu stiu cat este de sanatos :) Blatul se prepara simplu: ouale se bat cu zaharul 10-15min pana cand se albesc. Apoi se adauga treptat nuca de cocos, cele 15g de cacao, colorantul si faina. Pentru incorporarea ingredientelor uscate folositi o paleta, nu mixerul.

Pe fundul formei punem hartie de copt iar marginea o ungem cu ulei sau unt si tapetam cu faina, apoi turnam compozitia si inseram cele 4 piscoturi taiate in 2. Este optional acest pas, am vrut sa obtin un blat cu insertii dar se poate renunta pentru ca e mai bine sa aplicati aceasta metoda unei prajituri care nu necesita insiropare. Pentru un blat reusit, loviti de masa de cateva ori forma cu compozitia pentru a scoate bulele de aer.

Preincalzim cuptorul la 180 grade si coacem 20-25min pana cand se desprinde de pe margini (pentru siguranta, faceti testul cu scobitoarea). Nu scoateti imediat blatul din cuptor, lasati-l 20min cu usa intredeschisa (blocati cu o lingura de lemn). In felul acesta nu veti avea un blat lasat. Dupa cele 20min, scoateti blatul si lasati-l sa se raceasca pana cand il folositi a doua zi.

A doua zi, taiem blatul de tort in 2 si ne apucam de restul retetei. Pregatim mai intai mousse-ul de kiwi. Curatam fructele, le taiem in bucati potrivite si le mixam cu blenderul vertical, apoi le punem pe foc pana dau in clocot

Am facut acest lucru deoarece pe pachetul de gelatina in foi scrie ca ananasul, kiwi contin o enzima care distruge gelatina si de aceea e bine sa folosim fructe din conserva sau oparite.

Lasam la racit pana cand ajunge la temperatura corpului. Acum si doar acum putem indulci amestecul cu miere pentru ca mierea incalzita la o temperatura peste 40 grade Celsius distruge orice enzima din miere iar aceasta devina la fel de utila ca si zaharul. Hidratam gelatina si o dizolvam conform instructiunilor de pe ambalaj si apoi o adaugam amestecului de kiwi. Cand s-a racit compozitia, adaugam frisca batuta bine.

Putem trece la montatul tortului. Ne folosim de o forma de diametru 21cm ale carei margini le captusim cu folie de plastic, punem o felie de blat, insiropam cu sucul de la compotul de fructe, turnam mousse-ul de kiwi si apoi asezam o parte din fructele din compot pe care eu le-am taiat in bucati mai mici stiind faptul ca asa prefera copii fructele din prajituri :)

Punem tortul la congelator pentru 10min sa se intareasca putin mousse-ul si intre timp pregatim crema de iaurt. Batem frisca bine, adaugam o lingura de miere, iaurtul si gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. O crema mai simpla si mai gustoasa ca aceasta nu cred ca exista :)
Scoatem tortul de la congelator, punem si cealalta felie de blat, fructele din compot, insiropam si adaugam crema de iaurt. Aici am un sfat: adaugati fructele direct in crema, eu le-am pus pe blat si apoi crema insa in felul acesta crema nu a aderat bine la blat asa cum mi-ar fi placut

Pentru ca mi-a mai ramas din crema de iaurt, am pus folie alimentara pe fundul unei forme de chec, am acoperit fundul formei cu biscuiti si piscoturi ce le aveam in casa, am insiropat, am pus restul de fructe din compot, am turnat crema si am obtinut o mini-prajitura cu crema de iaurt :)

Dam tortul cu fructe si mini-prajitura la frigider macar pentru 3h, preferabil este pana a doua zi sa se insiropeze si sa se inchege bine cremele. A doua zi se indeparteaza inelul din jurul tortului si folie alimentara si se orneaza dupa preferinta, eu l-am lasat asa.


Tortul aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice se serveste rece sau la temperatura camerei. Pofta buna!
Sursa acestei retete este blogul culinar Mancare-bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
1
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
5
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia