Tarta cu dovleac

O tartă cu dovleac e rețeta perfectă de toamnă. Încearcă rețeta lui Alex Cîrțu și o să iubești dovleacul!

Portii
10
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • INGREDINETE PENTRU BLAT
  • 300 gr - făină
  • 200 gr - Unt rece
  • 100gr - zahăr
  • 2 buc - gălbenușuri
  • 2 linguri - apă
  • Sare – 1 varf de cutit
  • INGREDIENTE COMPOZITIE
  • 1 kg – dovleac ras
  • 40 gr – unt
  • 150 gr - zahăr
  • 3 buc – ouă
  • 200 ml – smantană de gătit 30% grăsime
  • 1 linguriță – scorțișoară
  • ¼ linguriță – nucșoară
  • 1 lingură – extrac de vanilie
  • 1 lingură – coajă rasă de portocală
  • ¼ linguriță - sare

Mod de preparare

Pasii de preparare pentru blat.

1. Pentru blat, pune în 300g de făină sarea și amestecă. Apoi pune 200 g unt rece și amestecă bine de tot. Urmează gălbenușurile, zahărul și apa… astfel o să iasă un aluat omogen. Învelește-l într-o folie de plastic și lasă-l 3- de minute la frigider.

2. După 30 de minute, încălzește-l un pic în maini, apoi pune o foaie de hartie de copt pe blat, pune aluatul si apoi încă o foaie deasupra, apoi ești gata să întinzi aluatul, prin această metodă, nu se va rupe. Întinde aluatul, si cand e puțin mai mare decat forma de tartă, ia hartia de deasupra, pun un pic de făină pe aluat și pe făcăleț, rulează-l pe făcăleț și pune aluatul în tava pe care ai tapetat-o cu unt si făina. Cel mai bine e ca forma de tartă să aiba fundul detașabil, te ajută să o scoti la final.

3. Trebuie să coci blatul, înțeapă-l mai întai din loc în loc să nu se umfle. Pune apoi deasupra o hartie de copt si peste toarnă boabe de fasole sau de linte, vor ajuta ca blatul să nu crească în exces. Bagă aluatul la cuptor pentru 5-8 minute la 180 de grade, pana devine auriu.


Compoziția:

1. Între timp faci compozitia. Ai nevoie de 1 kg de dovleac dat pe răzătoare. Într-o tigaie încăpătoare, adaugă untul si călește dovleacul împreună cu zahărul. La final pune extractul de vanilie, coaja de portocală, scorțișoara si nucșoara rasă. Cand dovleacul s-a înmuiat, pune si smantana de gătit si amestecă pana se îngroașă compozitia. Blendează compoziția si las-o să se răcească.

2. Cand s-a răcit pune peste compoziție cele 3 ouă si bledează pană se încorporează. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.

3. Cand aluatul e gata, toarnă deasupra compozitia si bagă totul la cuptorul încins la 170 de grade pentru 35-45 de minute, pană se încheagă și se rumenește frumos deasupra.

4. La final las-o să se răcească înainte de o tăia. Poți să o mănanci cu frișcă sau înghețată de vanilie.

O să ai nevoie de următoarele ustensile: formă de tartă cu fund detașabil - 24 cm, 2 boluri mari, tigaie mare, răzătoare, făcăleț, hartie de copt, linte/ fasole – pentru coacere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ghiveci calugaresc de vinete
1
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
2
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
3
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
4
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca poloneza
5
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce