Tarta cu crema de vanilie si caise

Tarta cu crema de vanilie si caise este o prajitura delicioasa cu fructe. Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
ridicata
Tarta cu crema de vanilie si caise

Ingrediente

  • pentru aluatul de tarta:
  • 50 gr zahar
  • 3 linguri lapte
  • 125 gr unt
  • 250 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • pentru umplutura:
  • 700 gr caise
  • 100 gr zahar
  • 5 gr gelatina
  • 200 ml apa
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • o lingura de amidon

Mod de preparare

Tarta cu crema de vanilie si caise este o prajitura delicioasa cu fructe. Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare , laptele si cele 50 gr de zahar si am framintat putintel pana am obtinut un aluat, o bila pe care am lasat-o sa se hodineasca o ora.

Intre timp am trecut la fabricarea cremei de vanilie. Am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Caisele le-am spalat si le-am scos simburii. Intr-o cratita am pus 200 ml apa si 100 gra zahar, le-am pus la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba am aruncat si caisele jumatati. Le-am lasat la fiert asa cateva minute, cat doar sa se inmoaie, nicidecum sa devina sfaramate. Le-am scos cu o spumiera si le-am lasat la scurs.

Din zeama in care au fiert caisele am facut jeleul. Am lasat la foc potrivit pana ce a inceput sa capete o oaresce cosnistenta, si am adaugat gelatina ce fusese inmuiata in putintica apa rece. Am mai lasat pe foc citeva minute, dupa care am lasat sa se raceasca complet.

Din bila de aluat...tineti minte ca am lasat-o sa se hodineasca o ora...daa?! N-ati uitat de ea, nu? Deci am luat bila aia frumusica si am intins-o cu un sucitor. Am invelit cu ea o forma de tarta de vreo 26 cm, tapetata cu unt/margarina si faina/pesmet. Am intepat-o bine cu furculita, cam tare ce-i drept. Ma tot gandeam ca am in fata mea pe cineva si nu un aluat de tarta :)) Ceva vodoo cred ca ma cam inspira in ultimul timp - am incheiat paranteza :)) Apoi am acopetit-o cu o foaie de copt, nu de cort :P - aia o folosim Pe carari ;)) - am pus apoi o mana-doua de paste si am predat-o asa cuptorului incins, pentru vreo 35-40 minute. Dupa care am scos-o si am lasat-o la racit pe un gratar.

Cand a fost rece am umplut-o cu crema de vanilie. Oooo!! ce arome am raspindit cu crema aia...de se simteau in tot cartierul :))

Am pus stratul de caise si am stropit prajitura cu jeleul home-made :P Ce sa mai zic? As fi vrut sa ma infrupt atunci din ea, dar din motie obiective sau subiective nu mai stiu exact :P, am lasat tarta cu crema de vanilie si caise vreo 2 ore in frigider.

Dupa care......am taiat-o! iar cuvintele sunt de prisos.

Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-Albinutza.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
2
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
3
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
5
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia