Taoko

Prăjitură cu pişcoturi, cremă de vanilie, frişcă şi căpşuni (numele e inventat de mine). Deşi am folosit pişcoturi şi cafea, nu este tiramisu şi nici nu am intenţionat asta. Mi-am dorit să pregătesc o prăjitură veselă, de vară, pentru copii şi părinţi :) Pişcoturile constituie un blat delicios. În plus, pentru a se bucura şi copiii de acest desert, se poate înlocui cafeaua cu inka. Retete dietetice

Portii
16
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
10 minute
Complexitate
medie
Taoko

Ingrediente

  • 300 g pişcoturi
  • 200 ml cafea preparată slabă sau inka
  • 350 ml frişcă lichidă (150 în cremă + restul pentru ornat)
  • Câteva căpşuni
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 1 linguriţă zahăr vanilat Bourbon
  • 50 g unt
  • Opţional: o linguriţă cafea măcinată
  • ness sau inka

Mod de preparare

Mai întâi se pregăteşte crema de vanilie.

Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat Bourbon (sau seminţele unei păstăi de vanilie), peste ele se toarnă în fir subţire laptele cald, făina cernută, bătând în acest timp cu un tel, apoi se pun pe foc mic, amestecând tot timpul, pentru a nu se forma cocoloaşe. Când începe sa se îngroaşe, se amestecă energic un minut, apoi se ia de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă. Această cremă se va îngroşa ca o budincă atunci când se va răci.

In continuare, se prepară cafeaua. Pentru a putea fi consumata de copii, înlocuiţi cafeaua cu inka (e din cicoare). Se lasă la răcit.

Se bate cu mixerul toată frişca lichidă până devine cremoasă, dar consistentă.

Crema de vanilie se amestecă împreună cu 150 g din frişca bătută mai devreme şi, opţional, o linguriţă de cafea măcinată, ness sau inka.

Se înmoaie pişcoturile în băutura de cafea sau inka preparată la început, însă nu se ţin în lichid, ci doar se scufundă şi se scot repede. Un lichid fierbinte va înmuia şi mai tare pişcoturile, de aceea e bine să fie lăsat la răcit.

Într-un vas de yena se pune folie alimentară, pentru a desprinde prăjitura mai uşor ulterior, se adaugă pişcoturile ca bază, dar şi pe laterale, se întinde un rând de cremă, apoi alt rând de pişcoturi, ultimul rând de cremă. Acum se aşază din loc în loc felii de căpşuni, apoi un rând de frişcă şi se îmbracă în pişcoturi. Se dă vasul la frigider pentru o oră, după care se răstoarnă prăjitura pe un platou. Frişca rămasă o vom folosi pentru ornat. Se decorează cu felii de căpşuni şi se dă din nou la frigider până la servire.

Poftă Bună!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/05/prajitura-taoko.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de loboda cu omleta
1
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
2
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
3
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca poloneza
4
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
5
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce