Aceasta prajitura in forma de soare, pe langa faptul ca este delicioasa si pufoasa, este perfecta pentru cafeaua de dimineata ori pentru o cana cu ceai cald.
2 linguri faina se oparesc cu jumatate din cantitatea de lapte fierbinte, apoi dupa ce s-a racit usor se amesteca cu drojdia lichefiata cu 2 lingurite de zahar. Maiaua astfel obtinuta se lasa la dospit 15 min.
Oul se bate bine impreuna cu restul de zahar si sarea. Untura se pune impreuna cu laptele intr-o craticioara pe foc pana se topeste, apoi se da deoparte si se lasa usor la racit. In vasul in care am cernut faina se adauga maiaua dospita, si restul ingredientelor si se framanta un aluat pana devine neted si elastic. Se acopera si se lasa la loc caldut pana-si dubleaza volumul. Dupa ce-a dospit, se rastoarna pe masa (unsa usor cu ulei), se lasa 10 min, la odihna,apoi se intinde un dreptunghi de cca. 26 x20 cm. Cu un cutter rotund sau gura unui pahar (6-7 cm diam) se decupeaza 12 cercuri, apoi in interiorul fiecaruia se decupeaza cercuri concentrice de cca.3 cm diam.La fel procedam si in spatiul dintre "gogosi".
"Gogosile" se alungesc usor si se aseaza circular intr-o tava mai marisoara, in centru se pun cerculetele mici de aluat. Din resturi se modeleaza 12 bastonase care se adauga intre "gogosi" ca niste raze. Se lasa la crescut in tava cca.45 min, apoi se unge cu galbenus+lapte. Se coace in cuptorul preincalzit la 190 C pentru 15-20 min. Dupa ce s-a copt se scoate si se lasa la racit, apoi se glazureaza (mai ales in centru - unde se presara nucile putin grilate si tocate),apoi se umplu "gogosile" cu putin gem/jeleu...eu am folosit de mango si zmeura. Delicioasa...se "topeste" vazand cu ochii.
Pofta buna! Reteta Soare arzator, prajitura pentru cafea propusa de Daneza13
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...
Cozonaci BabaniPreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaCiorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...
Ciorbă de miel reţetă, reteta videoO prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarponeCozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...
Cozonac RosenkranzAm rasfoit youtube-ul si am dat peste aceasta reteta minunata si nu m-am lasat pana nu am incercat-o. Desigur, a suferit...
Desert dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar
Comentarii