Soare arzator, prajitura pentru cafea

Aceasta prajitura in forma de soare, pe langa faptul ca este delicioasa si pufoasa, este perfecta pentru cafeaua de dimineata ori pentru o cana cu ceai cald.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie
Soare arzator, prajitura pentru cafea

Ingrediente

  • 420 g faina
  • 20 g drojdie proaspata
  • 160 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 80 g untura (sau untura vegetala/unt/ulei)
  • 1 lingurita sare
  • 1 ou coaja rasa de lamaie
  • Glazura: 2 linguri suc de lamaie
  • 1 cana (250 ml) zahar pudra
  • 1/4 lingurita esenta vanilie
  • In plus: 2-3 linguri gem/jeleu de fructe ...dupa preferinta
  • 1/4 cana nuci tocate sau migdale feliate

Mod de preparare

2 linguri faina se oparesc cu jumatate din cantitatea de lapte fierbinte, apoi dupa ce s-a racit usor se amesteca cu drojdia lichefiata cu 2 lingurite de zahar. Maiaua astfel obtinuta se lasa la dospit 15 min.

Oul se bate bine impreuna cu restul de zahar si sarea. Untura se pune impreuna cu laptele intr-o craticioara pe foc pana se topeste, apoi se da deoparte si se lasa usor la racit. In vasul in care am cernut faina se adauga maiaua dospita, si restul ingredientelor si se framanta un aluat pana devine neted si elastic. Se acopera si se lasa la loc caldut pana-si dubleaza volumul. Dupa ce-a dospit, se rastoarna pe masa (unsa usor cu ulei), se lasa 10 min, la odihna,apoi se intinde un dreptunghi de cca. 26 x20 cm. Cu un cutter rotund sau gura unui pahar (6-7 cm diam) se decupeaza 12 cercuri, apoi in interiorul fiecaruia se decupeaza cercuri concentrice de cca.3 cm diam.La fel procedam si in spatiul dintre "gogosi".

"Gogosile" se alungesc usor si se aseaza circular intr-o tava mai marisoara, in centru se pun cerculetele mici de aluat. Din resturi se modeleaza 12 bastonase care se adauga intre "gogosi" ca niste raze. Se lasa la crescut in tava cca.45 min, apoi se unge cu galbenus+lapte. Se coace in cuptorul preincalzit la 190 C pentru 15-20 min. Dupa ce s-a copt se scoate si se lasa la racit, apoi se glazureaza (mai ales in centru - unde se presara nucile putin grilate si tocate),apoi se umplu "gogosile" cu putin gem/jeleu...eu am folosit de mango si zmeura. Delicioasa...se "topeste" vazand cu ochii.


Pofta buna! Reteta Soare arzator, prajitura pentru cafea propusa de Daneza13

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
2
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
3
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
5
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia