Profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel

Azi facem spectacol cu un desert frantuzesc de mare finete, indragit de oricine. Si chiar daca reteta pare mai complicata, merita tot efortul! Voi pregati profiterol cu crema de vanilie si sos de caramel, un desert racoros, acompaniat de o cupa de inghetata, o minunatie!

Portii
6
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat:
  • 250 ml apa
  • 125 gr unt cu 80% grasime
  • 125 gr faina
  • 4 oua mari
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 30 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • jumatate de pastaie de vanilie
  • 50 gr unt moale
  • Sos de caramel:
  • 200 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 200 gr smantana lichida pentru frisca
  • un varf de cutit de sare
  • In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit

Mod de preparare

Pentru aluat ai nevoie de 250 ml apa, 125 gr unt cu 80% grasime, 125 gr faina, 4 oua mari si un praf de sare.

Pentru crema de vanilie iti trebuie 3 galbenusuri, 100 gr zahar, 30 gr amidon, 500 ml lapte, o pastaie de vanilie sau o lingurita extract de vanilie si 50 gr unt moale.

Pentru sosul de caramel ai nevoie de 200 gr zahar, 50 gr unt, 200 gr smantana lichida pentru frisca si un varf de cutit de sare. In plus, mai ai nevoie de inghetata pentru servit.



Incepe mai intai cu crema de vanilie, sa aiba timp sa se raceasca! Amesteca 400 ml de lapte cu zaharul si pune totul la fiert. Cresteaza pastaia de vanilie, scoate semintele cu ajutorul unui cutit si adauga-le peste lapte. Cand incepe sa fiarba, opreste focul si lasa-l la infuzat 10 minute, acoperit cu un capac.



Amesteca intr-un bol galbenusurile cu amidonul si restul de lapte. Scoate pastaia de vanilie din laptele fierbinte si toarna putin cate putin peste crema de galbenusuri, amestecand in continuu cu un tel. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune la foc mic pana se ingroasa. Opreste focul si adauga untul, apoi omogenizeaza bine crema.Toarn-o intr-un castron si acoper-o cu folie alimentara, ca sa nu se formeze crusta. Las-o la racit la temperatura camerei si mut-o apoi la frigider pana pregatesti gogoselele pentru profiterol. Pune la fiert apa cu untul taiat cubulete si un praf de sare, iar cand incepe sa clocoteasca adauga faina. Amesteca bine pana se incorporeaza si lasa amestecul pe foc cateva minute, pana incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga treptat cate un ou si mixeaza bine dupa fiecare, pana ce aluatul devine omogen. Pune-l intr-un posh si formeaza gogosele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti sa le pui si cu o lingurita, lasand spatiu intre ele, ca sa nu se lipeasca. Pune tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasa-le 10 minute, pana se umfla si devin usor aurii. Este important sa nu deschizi deloc usa cuptorului pe timpul coacerii! Scade apoi temperatura la 170 de grade si mai lasa-le 10 minute, ca sa fie bine coapte si in interior. Cand sunt gata, scoate tava si lasa-le la racit.




Intre timp, prepara si sosul de caramel: pune zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze pana devine auriu. Nu-l lasa mai mult pe foc pentru ca va deveni amar! Da craticioara intr-o parte si adauga untul, apoi smantana lichida si pune la loc pe foc mic, amestecand usor, pana se dizolva zaharul ars. Adauga un varf de cutit de sare si caramelul este gata! Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.




Si acum, operațiunea de final! Taie cojile pentru profiterol intr-o parte si umple-le cu crema de vanilie rece, asaza-le pe farfurie sau intr-o cupa de desert si toarna deasupra sosul de caramel.




Poti servi profiterolul cu inghetata preferata, frisca sau fructe, dupa plac!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pere imbracate in aluat

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Pere imbracate in aluat
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Tigaie de toamna cu capac

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Tigaie de toamna cu capac
Cele mai apreciate rețete
Rosii cherry la borcan
1
Conserve de iarna

Rosii cherry la borcan

Pentru ca in mica gradina pe care o avem, sunt multe astfel de rosii, mi-am dorit ca sa le pot folosi si iarna asa ca le-am...

Rosii cherry la borcan
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorba de porc cu legume
3
Ciorbe

Ciorba de porc cu legume

Aceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!

Ciorba de porc cu legume
Ciorba de loboda
4
Ciorbe

Ciorba de loboda

O ciorba usoara si minunata de primavara!!!

Ciorba de loboda
Supa crema de spanac cu leurda
5
Supe de legume

Supa crema de spanac cu leurda

Pentru ca supa s-a dorit de post, nu am folosit stok/supa de carne, a fost o fiertura de legume asezonata la final cu ulei de...

Supa crema de spanac cu leurda
Parteneri
Reteta traditionala de gulas unguresc cu galuste
Bucataras.RO

Reteta traditionala de gulas unguresc cu galuste

N-am fost in Ungaria sa gust, n-am gustat nici pe la noi, dar fetele de la care m-am inspirat spun ca este o reteta...

Reteta traditionala de gulas unguresc cu galuste
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Tort cu crema de iaurt moca si pere
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia