Am pregătit o prajitură cu foi de pişcot, cremă de brânză cu ciocolată şi ness, decorată cu struguri albi şi alune de pădure rumenite şi măcinate. Şi pentru că octombrie se numeşte în tradiţia populară “brumărel”, i-am spus Brumărel.
Pentru foi: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, se toarnă încet şi uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând de acum cu o spatulă astfel încât compoziţia să rămână pufoasă şi aerată.
Din compoziţie se toarnă într-un castronel cât să-l umplem şi se amestecă bine cu o linguriţă de cacao.
Se toarnă jumătate din compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se nivelează cu o spatulă. Aceasta va fi prima foaie albă. Se coace la foc mic până trece testul scobitorii (aprox 10 minute). Nu o lăsaţi să se facă aurie, pentru că se va usca. Trebuie să rămână albă. Când este gata, se scoate într-o altă tavă, se înveleşte cu un prosop de bucătărie.
Se coace şi a doua foaie albă, apoi cea neagră. Se lasă la răcit.
Pentru sirop: se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute şi se lasă la răcit.
Foile se vor însiropa doar superficial, aşa că nu vom avea nevoie de tot siropul.
Crema de brânză cu ciocolată şi ness:
Se pun pe foc mic, într-un ibric, ciocolata ruptă bucăţele cu laptele şi se amestecă până se topeşte, având grijă să dăm de pe foc din când în când, ca să nu se ardă. Se lasă un pic la răcit.
Se bate frişca lichidă cu mixerul până devine consistentă.
Se amestecă mai întâi brânza mascarpone cu mixerul un pic, se adaugă frişca şi se amestecă, apoi se toarnă încet ciocolata şi se amestecă bine. Se încorporează şi nessul.
Pentru asamblare şi decor:
Frişca lichida se bate cu mixerul.
Într-o tavă sau pe un platou mare se aşaza prima foaie albă, care se însiropează delicat cu o pensulă, pentru a nu o înmuia prea tare. Se întinde o treime din cremă. Se adaugă foaia de cacao, se însiropează şi aceasta, se întinde încă o treime din cremă. Se adaugă cealaltă foaie albă, care se însiropează şi ea. Se întinde crema rămasă, se ornează cu frişcă, se presară alune de pădure rumenite şi măcinate înainte. Se decorează cu struguri.
Se dă prăjitura la frigider până la servire.
Timp: 2h 15min
Porţii: 16
Pofta Buna!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/prajitura-brumarel.html
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii