Prajitura triunghi cu crema de portocale

Aceasta reteta de prajitura de casa este delicioasa. Forma de triunghi trebuie sa spunem ca nu o intalnim in fiecare zi, iar cele doua creme: ganache si cea de portocale se imbina perfect.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura triunghi cu crema de portocale

Ingrediente

  • Ingrediente blaturi:
  • - 5 oua x 2
  • - 5 linguri zahar x 2
  • - 5 linguri faina x 2
  • - un praf de copt x 2
  • Ingrediente crema de portocale:
  • - 1 portocala
  • - 6 linguri de unt la temperatura camerei (90 ml)
  • - 1 1/4 cup zahar farin
  • - 2 lingurite Grand Marnier sau Cointreau sau orice fel de coniac
  • Ingrediente ganache:
  • - 1 cup (250 ml) frisca lichida
  • - 315g ciocolata (preferabil cu lapte sau una nu foarte puternica sa nu acopere gustul portocalei)
  • - 3 linguri de migdale taiate

Mod de preparare

Se fac 2 blaturi de pandispan dupa cum urmeaza:
(pentru fiecare blat): Se bat bine cele 5 oua (intregi) cu zaharul pana compozitia devine cremoasa si creste in volum. Se incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt, putin cate putin. Se unge o tava cu unt (24x32 cm) si se tapeteaza cu faina (sau cu hartie de copt), se toarna compozitia si se baga la cuptor la 300F pentru cca 45 minute. Blaturile nu trebuie sa iasa prea inalte.
Fiecare blat se taie in 2 pe lungime, i se taie apoi marginile pentru a-l uniformiza.
In final trebuie sa iasa 4 dreptunghiuri de blat, ca si in poza.

 

Pentru crema de portocale:

Radeti coaja de portocala. Stoarceti zeama apoi.
Puneti untul intr-un vas de mixer si mixati-l bine. Adaugati putin cate putin zaharul farin, coaja de portocala (eu am pus numai jumatate din cantitate ca mi se parea prea multa toata) si 15 ml din zeama de portocala.
Bateti pana cand crema se umfla, adaugand la nevoie zeama de portocale (putin cate putin, sa nu se taie crema). Se baga la frigider pana cand se intareste putin, astfel incat sa se poata intinde bine peste blat.

Crema ganache de ciocolata:

Migdalele se rumenesc putin la microunde (cca 2-3 minute la intensitate maxima).
Frisca lichida se pune pe foc (la foc mediu-mic). Sa pun si bucatile de ciocolata si se tine pe foc invartind tot timpul pana cand ciocolata este topita si amestecul devine uniform. Se adauga migdalele sfaramate si se lasa la racit cat sa aiba consistenta unei creme mai groase.

Cum se asambleaza prajitura:

Se amesteca suc de portocala (ce v-a mai ramas) cu coniacul si se stropesc cele 4 bucati de blat. (daca vrei mai insiropata, mai stoarceti o portocala ). 
Pe 2 dintre blaturi se intinde ganache-ul (cat mai uniform posibil). Eu l-am intins cand nu avea inca acea consistenta mai groasa si a inceput sa-mi patrunda in blat...) Pe celelalte 2 bucati de blat se intinde crema de portocale. 
Si apoi se pune un blat cu crema de portocale la baza, peste el se pune un blat cu ganache, apoi al doilea blat cu crema de portocale si apoi al doilea blat cu ganache. Deci ultimul strat de deasupra trebuie sa fie de ganache.

Se baga pentru cateva minute la frigider, pana se intaresc putin cremele si se lipesc de blat. Se taie apoi pe diagonala, astfel incat sa se formeze 2 triunghiuri, ca si la prajitura Carpati. 
Triunghiurile se rasucesc astfel incat dungile sa fie pe verticala iar suprafata unsa cu ganache sa fie la mijloc (astfel incat sa uneasca cele 2 triunghiuri).


Prajitura triunghi cu crema de portocale se acopera cu crema ganache si alune sau nuci daca doriti, sau se poate acoperi in galzura, si se lasa la frigider pana se intareste, apoi se serveste felii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia