Prajitura OPERA, migdale, cioco, cafea

O prajitura ce iti va desfata simturile pur si simplu. Prajitura Opera se topeste in gura datorita blatului de migdale, ce se imbina perfect cu aromele de ciocolata si cafea.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura OPERA, migdale, cioco, cafea

Ingrediente

  • 1. blat migdale:
  • (4 foi in tava de 30x30cm)
  • 10 albusuri
  • 220g zahar
  • 110g migdale macinate fin
  • 1 lingurita praf de copt
  • 140g faina
  • 4 oua
  • 2.crema englezeasca:
  • 240 ml lapte
  • 90g zahar
  • 3 galbenusuri
  • esenta vanilie
  • 3.crema bavareza:
  • 5 g gelatina dizolvata in 1 lingura de apa
  • 170g ciocolata amaruie
  • 1/2 cana crema englezeasca (de mai sus) - cana de 240ml
  • 360 ml smantana pt. frisca
  • 4. crema-cafea:
  • 25g apa
  • 140g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 225g unt moale
  • 1 lingura plina de ness dizolvata in 1 lingura apa fierbinte
  • 5. ganache:
  • 170g ciocolata amaruie
  • 140 ml smantana pt. frisca
  • 6. sirop aromat:
  • 100g zahar
  • 100g apa
  • 1 lingura rom.

Mod de preparare

1. Am facut un merengue din albusuri si 1/2 din cantitatea de zahar; ouale intregi le-am batut cu restul de zahar pana au devenit o crema deschisa la culoare si si-au dublat volumul. Peste ele am adaugat 1/2 din merengue si faina, praful de copt si migdalele macinate pe care, in prealabil, le cernusem impreuna. Am adaugat si restul de merengue si-am amestecat usor. Am impartit in 4 si in cuptorul incins la 200 C am copt cate o foaie in tava cu hartie de copt, pentru 8 minute.

2.Am mixat putin galbenusurile. Laptele l-am pus pe foc cu zaharul; cand aproape sa dea in clocot l-am turnat usor, amestecand continuu peste galbenusuri. Am readus totul in cratita si-am tinut pe foc, amestecand, pana s-a legat crema.

Recomandare: e bine sa se faca pe baie de aburi, ca sa nu se "branzeasca" crema. Am lasat putin sa se raceasca si-am adaugat esenta de vanilie.

3.In crema englezeasca calda am adaugat gelatina dizolvata si-am amestecat pana la omogenizarea completa. Am topit cioco pe baie de apa si peste ea am turnat crema englezeasca. Am batut smantana pana a devenit ca o crema groasa, nu pana la frisca si-am turnat, amestecand peste amestecul de ciocolata. Am pus-o la frigider.

4.Din apa si zahar am facut sirop. Galbenusurile le-am batut pana si-au dublat volumul. Peste ele am turnat usor si amestecand continuu siropul fierbinte. Am mixat pana s-a racit complet compozitia. Peste ea am adaugat untul, putin cate putin mixand continuu. Am adaugat si ness-ul dizolvat si-am dat la frigider.

5.Am incalzit smantana si-am turnat-o fierbinte peste ciocolata rasa. Am amestecat pana s-a dizolvat cioco complet si s-a omogenizat bine compozitia.

6.Am facut un sirop din apa si zahar la care am adaugat romul.

Asamblarea prajiturii Opera

3

BLAT uns cu sirop, 1/2 din crema-cafea, BLAT uns cu sirop, crema bavareza, BLAT uns cu sirop, 1/2 din ganache, BLAT uns cu sirop, restul de crema-cafea am pus la congelator pt. 30 min. dupa care am intins peste crema-cafea restul de ganache si-am pus din nou la congelator pt. 15 min.

Am taiat, cu cutitul inmuiat de fiecare data in apa fierbinte si sters bine. Daca doriti puteti sa faceti din ciocolata topita cate o nota muzicala pe fiecare felie de prajitura.


Prajitura Opera se pastreaza la frigider si se serveste la temperatura camerei.

Pofta buna! Reteta Prajitura OPERA a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu branza si cirese
1
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
2
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia