Pentru ca imi plac stelele, am inceput acum ceva timp o colectie de prajituri, avand ca tema universul. Exista o teorie conform careia, sunt zone din univers care contin un compus chimic asemanator la gust cu zmeura. Asa ca m-am lasat inspirata de aceasta legenda si m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu pandispan alb insiropat, crema de lamaie, un strat de dulceata de zmeura, glazura de ciocolata si ornata cu frisca si decoratiuni de ciocolata. Asa s-a nascut prajitura mea Lyra :)
Se preincalzeste cuptorul.
Pentru pandispan: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi, se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se toarna in tava (a mea e patrata de 25x25 cm) pe foaie de copt, se rade un pic de ciocolata pe deasupra si se da la cuptor, la foc potrivit, aprox 35-40 de minute. Cat se coace aluatul, putem pregati siropul si crema, pentru a le lasa timp sa se raceasca bine.
Pentru sirop: se pun intr-un vas, la foc mic, apa cu zaharul si o jumatate de pastaie de vanilie, se lasa sa fiarba cam 5 minute.
Pentru crema: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Abia acum adaugam untul si amestecam bine. Pentru a asambla: se taie pandispanul in doua, se insiropeaza. Stratul inferior de pandispan se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura, se intinde bine peste aceasta si crema de lamaie, iar deasupra se vine cu cealalta jumatate de la pandispan.
Pentru decor: se incalzeste putin lapte, se da de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa. Se toarna ciocolata peste prajitura, apoi se orneaza cu frisca si decoratiuni de ciocolata (eu le-am cumparat, dar se pot face si in casa). Dupa pregatire, ar trebui data la rece, dar eu nu am avut rabdare si am taiat cateva felii pentru a o gusta :) Insa va recomand s-o lasati cateva ore la frigider inainte de servire, ca sa se intareasca si crema, glazura sa prinda luciu si toate aromele sa se aseze.
Pofta Buna!
Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-lyra.html
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii