Prajitura cu parfum de vanilie

Se amesteca drojdia cu ½ pahar de lapte caldut, se adauga o parte din faina si se framinta bine ca sa se obtina un aluat tare. Se aduna in forma de m

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1/2 kg faina
  • 1 pahar lapte
  • 4 oua
  • 150 gr. unt sau margarina
  • ¾ pahar zahar
  • ¼ lingurita sare
  • 100 gr. stafide
  • 1 praf de vanilie
  • 40 gr. drojdie
  • margarina pentru forma; S i r o p: ¼ pahar zahar
  • ¾ pahar apa
  • 4 linguri de vin
  • 1 lingurita esenta rom

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu ½ pahar de lapte caldut, se adauga o parte din faina si se framinta bine ca sa se obtina un aluat tare. Se aduna in forma de minge si se cresteaza de 3-4 ori cu cutitul. Se pune coca intr-o oala cu 3 litri de apa calduta. Se acopera si se lasa la loc cald. Peste 40-50 minute, cind coca se ridica la suprafata si creste in volum de doua ori, se scoate cu ajutorul lingurii de spuma si se pune intr-un castron incapator. Se adauga margarina sau untul topit caldut, sarea, galbenusurile frecate cu zaharul si vanilia si albusurile batute spuma. Se framinta bine adaugind restul de faina si de lapte. Aluatul obtinut nu trebuie sa fie prea tare. Se acopera si se pune la loc cald ca sa creasca. Dupa ce a crescut inca odata cit a fost, se adauga stafidele, se amesteca, apoi se pune intr-o forma unsa. Se acopera si se lasa la loc cald pina cind aluatul umple trei sferturi din forma in care a fost asezat. Se coace la foc mic 30-40 minute. Se incearca cu paiul. Se scoate din forma fierbinte, cu mare atentie sa nu se rupa. Se asaza pe o farfurie mare si se lasa sa se raceasca fara sa se intoarca. In acest timp se prepara siropul. Se fierbe apa cu zaharul, se adauga vinul si romul. Cu acest sirop fierbinte se insiropeaza prajitura, intorcind-o pe toate partile ca sa patrunda siropul bine in ea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat
Bucataras.RO

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Am pregatit doi cozonaci foarte buni, avand ca inspiratie reteta Jamilei, numai ca eu i-am umplut cu rahat si i-am rulat....

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide