Prajitura cu mousse de pralin si caise

Prajitura cu mousse de pralin si caise este cu siguranta o prajitura deosebita, careia va trebui sa-i aloci ceva timp. Dar este o prajitura atat de buna si atat de aspectuoasa, incat merita cu siguranta efortul.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu mousse de pralin si caise

Ingrediente

  • Mousse de caise:
  • 250 g caise din compot
  • 250 g frisca lichida
  • 90 g zahar
  • 7 g gelatina
  • Pralin de alune de padure si mousse de pralin:
  • 350 g frisca lichida + 2-3 linguri zahar pudra
  • 7 g gelatina
  • 180 g pralin de alune
  • 15 g rom
  • 135 g alune
  • 90 g zahar
  • Alune caramelizate:
  • 120 g alune de padure
  • 30 g zahar
  • 15 g apa
  • 4 g unt
  •  
  • Daquoise cu migdale si alune de padure:
  • 4 albuse (125 g)
  • 50 g zahar
  • 16 g faina
  • Tant pour tant migdale-alune: 50 g pudra migdale
  • 35 g pudra alune
  • 85 g zahar pudra
  • Biscuit cu ciocolata si alune de padure:
  • 4 galbenuse
  • 40 g zahar
  • 30 g faina
  • 10 g cacao
  • 2 albuse
  • 20 g zahar
  • 30 g unt
  • 25 g alune

Mod de preparare

Biscuit cu ciocolata si alune de padure (tava 21x 31 cm):

Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja, apoi se toaca marunt. Galbenusele se mixeaza cu zaharul (40 g). Se adauga untul topit. Apoi faina amestecata cu cacao, cernute in prealabil.Se amesteca si alunele in compozitie. Albusele se bat spuma cu putin suc de lamaie (eu am folosit - cum fac de obicei - 1/8 de lingurita crema tartar pentru 1 albus). Apoi se adauga peste compozitie, amestecand usor. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau folositi hartie de copt. Se coace pentru 14-15 min in cuptorul preincalzit la 200 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.

Daquoise cu migdale si alune de padure (tava 21 x 31 cm):

Pentru tant-pout-tant :Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja (eu am facut aceasta operatie o singura data, adunand toate cantitatile de alune din reteta). Migdalele se lasa 1 min. in apa clocotita, se scurg, se curata de coaja (cine le are deja curatate cu atat mai bine), apoise pun in cuptor la 100 C, ca sa se usuce cateva minute.Se macina cat de cat impreuna migdalele si alunele, apoi se adauga zaharul si se macina impreuna. Apoi TPT se cerne. Albusele se bat spuma teapana cu putina crema tartar/suc lamaie. Se adauga zaharul in ploaie. Apoi TPT amestecat cu faina. Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt. Se niveleaza si se pudreaza cu zahar pudra (nespecificat la ingrediente). Se coace pentru 20-25 min in cuptorul preincalzit la 180 C. Dupa ce s-a copt si racit se indreapta usor marginile.

Alune caramelizate:

Apa si zaharul se fierb impreuna pana ajung la 118 C (stadiul “petit boulé”– siropul formeaza o bula moale si plata, in timp ce este presata usor intre doua degete umezite).Se pun alunele – deja curatate, vezi procedeul de mai sus.Se ia craticioara de pe foc si se amesteca cu o paleta pana se cristalizeaza putin (pe alune va apara ca o pudra alba). Se readuce pe foc mic, amestecand usor pana ce zaharul s-a caramelizat. Cand s-au infierbantat alunele se adauga untul, si se rastoarna totul pe o tavita, separand alunele una de cealalta. Se opresc 24 alune pentru decor, restul se toaca marunt cu un cutit.

Mousse de caise:

Caisele se fac piure la mixer/robot/blender, apoi se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Apoi se adauga peste caise.  Frisca se bate si se adauga la compozitie.

Pralin de alune de padure:

Alunele se coc 3-4 min. la 200 C. Se pun intr-un prosop si se freaca pentru a se curata de coaja. Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat, si cand devine auriu se pun alunele, amestecand pana acestea sunt bine inrobate in caramel.Se rastoarna pe o tava unsa cu putin ulei, si se lasa sa se raceasca. Apoi se toaca la robot pana devin pasta.

Mousse de pralin:

Frisca se bate cu zaharul si se tine la rece. Gelatina se inmoaie in apa rece si dizolva conform instructiunilor de pe plic. Se amesteca cu romul si cu o parte din pralin, apoi totul se pune peste restul de pralin. Se adauga o parte din frisca, se amesteca, apoi se adauga si restul de frisca, amestecand usor de sus in jos.

Montare:

Pe o tava se lipeste o foaie de acetat/sau hartie de copt cu banda adeziva. Se pune inelul detasabil (reglat la dimensiunea blaturilor) si se toarna mousse-ul de caise. Se pune cateva minute la rece, sa se intareasca usor, apoi se aseaza blatul cu ciocolata si alune, care se imbiba cu un sirop facut din sucul compotului de caise si 1 lingura lichior de caise (optional). Apoi se toarna jumatate din mousse-ul pralin, se presara alunele caramelizate tocate. Se adauga restul de mousse pralin, apoi blatul daquoise, imbibat cu un sirop facut din apa si zahar si 1 lingura rom. Se inveleste cu film alimentar si se da la rece sa se intareasca, cel putin 2 ore. Se rastoarna si se decoreaza dupa preferinta. Reteta propusa de Daneza13


Prajitura cu mousse de pralin si caise este deosebita si se preteaza la diferite evenimente deosebite sau sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
2
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
3
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
5
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia