Prajitura cu mousse de dovleac

Cu aceasta prajitura am reusit sa pacalesc familia, care refuza categoric orice idee de dulce cu dovleac. Este fina, gustoasa, si pana nu le-am spus, nu au stiut ca au mancat un dulce cu dovleac!

Portii
24
Timp pregatire
360 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mousse de dovleac

Ingrediente

  • blat
  • 4 oua
  • 200 ml ulei
  • 200 ml cafea fierbinte
  • 400 gr zahar
  • 400 gr faina
  • 60 gr cacao neagra dr Oetker
  • 20 gr praf de copt
  • Mousse
  • 400 gr piure de dovleac aprox
  • 50 gr unt
  • 300 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina
  • zahar pudra dupa gust
  • atat la frisca dar si la piureul de dovleac
  • decor
  • ciocolata rasa
  • frisca vegetala - 100 ml batuta
  • Sirop
  • 150 gr zahar tos
  • 300 ml apa
  • 2 plicuri cappuccino cu rom

Mod de preparare

Blatul este un blat umed. Usor de facut, nu necesita baterea oualor spuma. Se amesteca intr-un bol ouale, uleiul si laptele. In alt bol amestecam ingredientele uscate, cernute. Apoi amestecam cele doua compozitii si la final, adaugam cafeaua fierbinte (eu nu am indulcit pt ca are zahar suficient blatul). Rezulta un blat usor fluid, nu va speriati, se va coace foarte bine. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem cam 30 min sau pana trece proba scobitorii, la foc mediu (cca. 165-170 grade C). Se lasa sa se raceasca in tava blatul, pt ca atunci cand este cald este fragil.

Dupa racire, rasturnam blatul pe o tava sau blat de lemn curat, si indepartam hartia de copt.

Mousse-ul se face astfel: Dam pe razatoare dovleacul si il calim pe foc, impreuna cu zahar tos si putin unt, pana se scade zeama. Lasam sa se raceasca si blendam bine pana obtinem un piure.

Separat batem frisca lichida. Eu folosesc frisca naturala Pilos si pt a se intari bine, adaug o lingura de smantana de consum cu minim 20% grasime pe post de intaritor de frisca. Gelatina o hidratam, o dizolvam pe bain-marie sau in microunde. Incorporam gelatina in piureul de dovleac, apoi incorporam frisca in piure, prin brezare (amestecare de jos in sus, usor, pt a pastra crema aerata). Atentie ... piureul si frisca trebuie sa aiba aceeasi temperatura, pt a nu se taia frisca!!!

Sirop: Se fierbe zaharul cu apa pana se leaga siropul si apoi se adauga cappucino cu rom pt aromatizare (sau ce aroma va place). Se lasa la racit bine, chiar la frigider.

Asamblare:

Se tapeteaza tava in care am copt blatul cu folie alimentara pt a putea scoate prajitura. Se pune blatul si se insiropeaza. Apoi se adauga mousse-ul de dovleac si se niveleaza, apoi se da la rece 3-4 ore sau mai bine peste noapte. Apoi se scoate prajitura pe o tava, se portioneaza, se rade ciocolata si apoi se fac aveline de frisca pe fiecare prajiturica in parte.

Optional puteti adauga dovleac confiat peste avelina de frisca (se fierb bucati de dovleac in sirop de zahar). Decorul tine de imaginatia fiecaruia.

Timpul de pregatire este estimativ, deoarece exista multi timpi morti (de asteptare) in prepararea aceste prajituri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca cu ciocolata si branza
1
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
2
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
3
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
5
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Parteneri
Strudel cu branza si visine
Bucataras.RO

Strudel cu branza si visine

Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.

Strudel cu branza si visine
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce