Prajitura cu foi caramel si crema ananas

Va propun o prajitura minunata cu foi si blat umed . E ceva de munca cu ea dar merita efortul . Fiecare bucatica iti ofera o desfatare a simturilor gustative .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu foi caramel si crema ananas

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • -12 linguri zahar
  • -15 linguri apa
  • -8 linguri ulei
  • -sare
  • -1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -2 oua
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -800 gr faina
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o portocala (100 ml)
  • Blat:
  • -2 oua
  • -125 ml ulei
  • -200 ml Iaurt
  • -100 ml cafea rece
  • -250 gr faina
  • -50 gr cacao
  • -150 gr zahar
  • -1 plic praf de copt
  • -praf de sare
  • Crema:
  • -200ml frisca
  • -1 compot ananas
  • -1 plic foi gelatin (10gr)
  • -200 mascarpone
  • Extra:
  • -400 ml gem de caise

Mod de preparare

Foi: Punem zaharul, pe foc mic pentru al carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul . Dam siropul la racit . Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie . Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahar , adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor. Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in trei parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30). Se intinde foarte usor pe masa unsa cu ulei . Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem . Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Blat: Intr-un castron amestecam cu un tel para ingredientele uscate: faina+praf de copt+bicarbonat de sodiu+cacao+zahar. In altul putin mai inalt amestecam ingredientele umede: uleiul+cafea+oua+iaurt (sau lapte batut) . Adaugam ingredientele uscate peste celelalte si omogenizam foarte bine. Turnam in tava de 25x30 si coacem la 180 grade pana trece testul scobitorii


Crema : Compotul de ananas il punem intr-un blender cu suc cu tot si il maruntim , pana obtinem o pasta. Gelatina o punem in 50 ml apa rece la inmuiat pentru 5 minute , apoi o punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva . Atentie mare sa nu fiarba pentru ca nu va mai lega. Amestecam compotul de ananas facut pasta cu gelatina . Batem frisca impreuna cu mascarponele si adaugam ananasul deja amestecat cu gelatina .


Asamblam: Blatul cu cacao il taiem in jumate pe lungime obtinand doua bucati de blat. Am uitat s ava spun ca o sa aveti o prajitura inalta. Pe un platou pune prima foaie caramel , deasupra intindem un sfert din gemul de caise si asezam o jumate din blat . Peste blat punem crema de ananas si deasupra ei intindem un sfert de gem de caise. Punem inca o foaie caramel si un sfert de gem de caise. Urmeaza cealalta jumte de blat si ultimul strat de crema si gem de caise . Se apasa totul usor in asa fel incat sa nu curga crema si se da la frigider acoperita cu folie de platic pana se inmoaie foile .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Snitel de curcan

Snitel de curcan

Snitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...

Snitel de curcan
Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...

Ciorba ardeleneasca
Cele mai apreciate rețete
Dulceata de gutui
1
Dulceata

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...

Dulceata de gutui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
3
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Placinta cu mere
4
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Salata cu oua si pui
5
Salate din carne de pasare

Salata cu oua si pui

Salata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.

Salata cu oua si pui
Parteneri
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia