Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Ingrediente

  • 30 g unt moale (dar nu topit)
  • 150-160 g de zahar
  • 3 oua
  • 40 g faina de grau
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri suc de lamaie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 250 ml lapte

Mod de preparare

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un pic de lucru cu el, ba cu mixerul, ba cu lingura de lemn.

Se separa ouale si se adauga, pe rand,cate un galbenus peste amestecul de zahar si unt.

Se adauga coaja si zeama de lamaie si se mai bate un pic cu mixerul.

Pana se obtine o compozitie spumoasa, omogena.

Se adauga faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu miscari circulare, de sus in jos, apoi se adauga si laptele.

Se bat albusurile cu un strop de sare, se unge tava cu unt si se incinge cuptorul la 180°C.

Se adauga si albusurile la compozitia precedenta,cu miscari usoare,dar avand grija sa nu ramana cocoloase de albus.

Se toarna in tava unsa, se niveleaza. In cuptor se pune o tava cu apa,impreuna cu prajitura,practic un fel de bain-marie la cuptor.Se coace cam 35-40 minute,apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar,fara a fi scoasa din tava.

Cand e complet racita, se acopera cu folie si se da la frigider o noapte. Apoi se rastoarna. Ca sa poata fi rasturnata fara probleme,trebuie putin incalzita tava dedesubt.Mie si asa,mi s-a lipit in doua locuri,semn ca nu am incalzit-o destul.

Asa, rasturnata, are un strat de pandispan dedesubt, iar stratul de deasupra a ramas ca o budinca. Cam ca la prajitura care se separa. Daca o lasati 35 de minute la cuptor, stratul de budinca va fi predominant. Eu am lasat-o 40 de minute si am obtinut o prajitura fifty-fifty.

Se poate consuma ca atare,eventual cu un motz de frisca,dar vroiam sa incerc sa fac mousse-ul de ciocolata si sa il adaug in vreun fel.

Trebuie coapta intr-o tava mai mare, ca sa nu iasa prajitura foarte inalta. Sau se poate coace in forme mici de chec, monoportie.

[strong]Mousse simplu de ciocolata[/strong]

Se face pur si simplu din ciocolata amaruie topita, calda si apa rece, nimic altceva.

Reteta originala prevedea 100 g ciocolata amaruie, cu 70% cacao si 115 ml apa rece, in asa fel incat mousse-ul sa aiba cam 36% grasime in final. Ciocolata mea amaruie avea 45% cacao, deci prin regula de trei simpla am adaugat cam 70 ml apa.

Ciocolata am topit-o la foc mic, punand o craticiara cu fund gros, de 1cm, direct pe flacara, nu la bain-marie.

Am pregatit o cratita mai mare cu apa cu gheata si mixerul, apoi am turnat apa rece peste ciocolata calda. Am transferat rapid craticioara in vasul cu apa cu gheata si am bagat mixerul in functiune.

Reteta propusa de : Bolognese de Cluj

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
1
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
2
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia