Placinte impletite cu aluat de casa si dovleac cu scortisoara

Nu puteam lăsa toamna să treacă, fără a profita de darurile ei minunate, precum dovleacul, așa că am preparat diverse deserturi, precum aceste plăcinte împletite cu aluat de casă și dovleac cu scorțișoară.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Placinte impletite cu aluat de casa si dovleac cu scortisoara

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 gr unt
  • 120 ml ulei
  • 200 ml apa
  • 600 gr faina
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita de bicarbonat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingura zahar
  • ½ lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr razatura de dovleac placintar
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri gris
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

Pentru aluat, punem untul intr-un vas pe foc incet si il lasam sa se topeasca, apoi punem

jumatate din cantitatea topita intr-un bol, iar peste cealalta jumatate de pe foc punem uleiul si o mana de faina.

Amestecam bine sa nu faca faina cocoloase, apoi ridicam vasul de pe foc si il lasam la racit.

Peste untul din bol punem galbenusurile, zaharul, sarea si omogenizam. Adaugam apa, coaja rasa de portocala si lamaie, apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Framantam un aluat elastic si nelipicios. Trebuie sa fie mai moale, de fapt in momentul in care nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugam

faina.

Ungem masa de lucru cu putin ulei si intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie subtire cat lama unui cutit.

Peste jumatate din aluat intindem uniform jumatate din compozitia fiarta, aducem partea neunsă de aluat peste ea, presam incet cu mainle sa se lipesca si procedam la fel, adica punem jumatate din compozitia ramasa peste jumatate din alual, pliem partea cealalta de aluat peste compozitie si tot asa pana epuizam compozitia si nu mai putem impacheta aluatul.

Eu am facut asta de patru ori.

Punem aluatul in bol, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 30n de minute.

Intre timp pregatim umplutura.

Curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoarea mare.

Punem razatura intr-un vas la foc mediu, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam incet.

Lasam pe foc pana cand se formeaza sirop si se inmoaie dovleacul, apoi adaugam grisul, ridicam de pe foc si lasam vasul la rece.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.

Intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie dreptunghiulara, pe masa de lucru, dar peste hartie de copt(eu la prima parte am uitat sa pun hartia si am transferat-o greu in tava).

Punem pe mijlocul foilor cate o jumatate din compozitia cu dovleac si crestam marginile foilor in fasii de 1,5 cm, pe care le impreunam peste dovleac sub forma de impletitura.

Asezam placintele in tava cu tot cu hartia de copt si le coacem la 180 de grade C, pentru 40 de minute.

Le pudram reci cu zahar, cu aroma de vanilie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce