O combinatie de arome si texturi surprinzator de buna, cu parfum de toamna.
Pentru bezea mixam cele 4 albusuri cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam cate o lingura din zahar pana il terminam, fara a ne opri din mixat. Zaharul trebuie sa se dizolve complet si sa obtinem o spuma densa si lucioasa. Adaugam otetul si mai mixam cateva secunde apoi nuca macinata pe care o amestecam usor cu ajutorul unei spatule. Turnam compozitia in tava cu hartie de copt dandu-i o forma rotunda. Incalzim cuptorul la 110ºC si punem bezeaua la copt pentru cca 1 ora si jumatate pana capata o crusta tare inca pufos.
Intre timp curatam gutuile de coaja si seminte(nu si de cotor, acea parte alba care invaluie semintele si care va ajuta la inghegarea siropului), le taiem in bucati egale si le punem la fiert in apa suficienta ca sa acopere cu 1cm nivelul gutuilor. Punem un capac deasupra sau un cerc din hartie de copt si le lasam la foc potrivit pentru cca o ora. Cand gutuile devin moi le trecem prin sita iar apa in care au fiert o punem inapoi in oala impreuna cu zaharul(pentru fiecare 250ml de lichid punem 150gr de zahar). Amestecam pana zaharul se dizolva, adaugam lamaia si lasam la foc mediu pentru 30 de minute. Daca preferati jeleul mai lichid, scurtati timpul de fierbere si dupa 15 minute verificati turnand putin sirop pe o farfurie rece iar daca se ingroasa este gata.
Bucatile de gutuie ramase le putem folosi la marmelada dar 2-3 dintre ele le taiem felii subtiri, le presuram cu putin zahar si le coacem in cuptor pana se rumenesc usor apoi le vom folosi la decor.
Pentru mousse spalam bine castanele si facem cate o taietura superficiala dealungul fiecareia(conform imaginii). Le punem la fiert impreuna cu un betisor de scortisoara pentru 30 de minute sau pana devin moi apoi indepartam coaja. Se trec castanele prin robot sau blender impreuna cu dulce de leche pana se obtine un piure pe cat posibil de fin. Frisca se bate pana devine o spuma tare apoi o incorporam in piureul de castane in doua reprize si cu miscari de jos in sus.
Punem mousse-ul de castane intr-un posh si spritam pe bezea in forma dorita apoi decoram cu bucatele de jeleu si feliutele de gutuie.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii