Negresa cu marmelada

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna c

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluatul: 250 g faina
  • 100 g nuci mcinate
  • 150 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 30 g cacao
  • un plic cu zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • 30 ml rom
  • Bezelele:3 albusuri
  • 210 g zahar tos
  • o lingura zeama de lamiie
  • Crema:50 g unt
  • 50 g marmelada fina sau crema de tort

Mod de preparare

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna cu nuca macinata si cacaua neparat cernuta prin sita de sirma inoxidabila.

Se amesteca cu lingura si apoi cu mina, pina cind se incorporeaza toate, fara sa se framinte. Compozitia va fi virtoasa. Dupa ce a stat la rece o ora, se ia din compozitie cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 1 1/2 cm care, apoi se taie in bucati de 1 1/2 cm (de marimea unei visine mai mari).

Fiecarei bucati i se da forma de bila si se asaza in tava neunsa; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Se coc la foc mijlociu, 15 minute. Vor rezulta cca 250 bucati de culoare maro.

Pentru bezele, intr-un lighenas smaltuit, se bat albusurile spuma, cu telul in forma de para, se adauga apoi zaharul tos si zeama de lamiie (sau suc de lamiie din comert) si se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8-10 minute, pina cind albusul se infirerbinta si nu mai cade de pe tel, cind acesta se ridica.

Se pregatesc 3-4 tavi, unse bine cu margarina solida si tapetate cu hirtie. Se modeleaza rozete mici, cit o aluna, direct in tava.Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm.Se coc cu usa cuptorului complet deschisa, la foc mic, ca sa se usuce, dar sa ramina albe.

Dupa 15-20 minute, tava se intoarce si se lasa inca 15-20 minute.Daca s-au intarit bine la suprafata (chiar daca la mijloc nu sint inca intarite complet), se scot din cuptor si se asaza pe un platou; pina a doua zi se vor usca complet. Numarul bezelelor trebuie sa fie egal cu cel al globuletelor cu cacao, sau mai mare. Daca mai ramin, se pot servi ca atare, sau se lipesc peste rondele coapte, preparate din aluat fraged (nisipos).

Cind toate sint gata, globuletele se ung, pe partea neteda pe care au stat in tava, cu crema sau marmelada, in strat foarte subtire si, apoi, se lipesc bezelele albe cu baza peste crema. Sint aspectuoase.
Pofta buna!

Reteta Negresa a fost propusa de Maitreyi pe forum culinar.ro

Alte retete de prajitura negresa gasiti aici:

Negresa cu nuci,

Prajitura negresa,

Prajitura Negresa de post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Pizza in forme de briose
Bucataras.RO

Pizza in forme de briose

O gustarica perfecta pentru copii mofturosi carora nu le place pizza din privinta blatului ;) Aceste briose sunt usor de luat...

Pizza in forme de briose
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide