Mini Pavlova cu capsune si afine

Iata un desert magnific, deloc costisitor dar cu care siguuur veti cuceri. Nu se face greu, doar ca necesita timp.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Mini Pavlova cu capsune si afine

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Bezea:
  • 5 albusuri
  • 1 cana de zahar (cam 200 gr)
  • 1 lingura zeama de lamaie si 1 lingurita de otet (am pus eu. Ajunge si doar lamaia)
  • 1 plic zahar vanilat
  • ½ pastaie de tonka rasa
  • 2 linguri rase amidon
  • 1 praf de sare
  • Crema chantilly (sau crema pasticcera de vanilie cu frisca batuta):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g zahăr tos
  • 60 gr făină sau 30 gr amidon (eu am pus faina)
  • 2 plicuri zahar vanilinat sau o fiola es de vanilie
  • 250 ml frisca lichida si batuta
  • 5 gălbenușuri de ou

Mod de preparare

Se prepara mai intai bezeaua. Se separa albusurile de galbenusuri si se presara fiecare cu un praf de sare. Galbenusurile se dau la rece acoperite bine, pana facem crema. Albusurile se bat bine cu un praf de sare pana se spumeaza tot lichidul. Apoi se adauga lingura cu lingura zaharul si se bate pana se topeste tot zaharul, aproximativ 20 min. Intre prizele de zahar am adaugat si lamaia, otetul, zaharul vanilat si razatura de tonka. La final, cand am obtinut o bezea ferma (proba se face intorcand castronul cu susul in jos si bezeaua nu cade!) adaugam si amidonul si il incorporam cu o spatula. Se imbraca tava cu hartie de copt, punem bezea intr-un pos de patiserie (sau o punga taiata la un colt daca nu aveti pos) si apoi formam cerculete de aproximativ 10-12 cm diametru pe care le umplem. Pe margine mai trasam un cerc ca sa inaltam cosuletul si apoi eu am mai spritat mici gramajoare, pt a obtine un cosulet mai inalt in care voi pune crema. Preincalzim cuptoul la 180 grade. Se face apoi focul mic (100 grade la electric si treapta cea mai mica la cuptor pe gaz) si se introduce tava in cuptor. Usa se lasa intredeschisa (punem coada unei linguri intre usa si cuptor). Se coace bezeaua cam 2 ore, pana ce cosuletele sunt uscate si foarte putin rumenite pe fund. Ele trebuie sa se desprinda usor de pe hartia de copt. Dupa ce s-au copt, se stinge ochiul si se lasa tava in cuptor pana se racesc. Daca mai aveti un rand de copt, le formati si le lasati cu foaia de copt afara (abia se mai usuca) si apoi le trageti usor pe tava (daca aveti doar o tava, sau faceti direct in tava daca aveti 2 tavi). Dupa ce coaceti primul rand, le lasati in cuptor cam 30 min apoi le scoateti pe un gratar si le duceti intr-o camera inchisa, fara curent si calda) si introduceti a doua tava. Daca faceti pavlova mare, cat tava, cresteti timpul de coacere si lasati la racit in cuptor peste noapte sau minim 3-4 ore.

Mod de preparare crema chantilly:

Se prepara mai intai crema pasticcera astfel: se mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat (daca folositi) intr-un vas cu peretii grosi (eu am un tuci de la bunica, urateeeeel tare, dar super bun, nu lipeste deloc!) pana se dubleaza volumul. Adaugam si faina sau amidonul si omogenizam bine apoi incepem sa adaugam in fir subtire laptele rece, mixand continuu ca sa evitam formarea cocoloaselor de la faina. Dupa ce am omogenizat bine, dam pe foc tuciul si amestecam continuu pana da in clocot compozitia si se ingroasa. Stingem focul, acoperim crema cu o folie alimentara (ca sa evitam formarea unei coji groase) si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga si fiola de vanilie. Frisca lichida se spumeaza cu zahar pudra (daca este naturala si neindulcita, daca este vegetala are deja zahar si mixam simpla) pana cand devine spuma tarisoara, dar nu batuta final (se mai ingroasa si cand o incorporam in crema de vanilie). Cand crema de vanilie este rece, se ia folia alimentara, se adauga fiola de esenta (daca folositi) si apoi cu o spatula incorporam frisca in crema. Crema trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu frisca, in caz contrar frisca se va taia!

Se umplu cosuletele cu crema chantilly si se decoreaza dupa imginatie, cu fructe fel de fel, crude sau din compot, toppinguri diverse sau diversi biscuitei!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
2
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
3
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
4
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Sos de cartofi
5
Sosuri albe

Sos de cartofi

In sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...

Sos de cartofi
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia