Fantezie cu dovleac

Fantezie cu dovleac este o reteta de prajitura cu dovleac absolut delicioasa. Blatul de ciocolata cu nuca vine ca o completare pentru crema fina de dovleac cu arome de crema de whisky :).

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Fantezie cu dovleac

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 100 grame de ciocolata (o tableta)
  • 200 ml de lapte
  • 100 grame de zahar
  • 80 grame de unt
  • 200 grame de faina
  • 100 grame de nuca
  • dovleac (din care la blat vom folosi numai patru linguri de dovleac ras)
  • 1 lingurita de esenta de portocale
  • 1 lingurita de esenta de migdale
  • 1 pliculet de praf de copt.
  •  
  • CREMA:
  • 500 ml de frisca nebatuta
  • 200 de grame de piure de dovleac copt
  • 100 ml de lichior crema de whisky (eu am folosit un lichior crema de marula)
  • 1 lingurita de esenta de rom
  • doua pliculete de intaritor pentru frisca.

Mod de preparare

1. Dati prin razatoare o bucata de dovleac, astfel incat sa aveti cam patru linguri pline cu pulpa de dovleac rasa. Maruntiti nuca cu blenderul sau dati-o prin masina de tocat.

2. Separati albusurile de galbenusuri.

3. Puneti o oala cu apa pe aragaz si in ea puneti o craticioara mai mica. În craticioara mica puneti ciocolata rupta in bucati si untul si amestecati cu o lingura de lemn pana se topesc si se omogenizeaza. Se adauga laptele, galbenusurile si zaharul si lasa la foc pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Amestecati cu un tel-para sa nu se formeze cocoloase.

4. Se adauga pe rand si se omogenizeaza prin amestecarea cu un tel nuca maruntita, esentele si dovleacul ras.

5. Bateti albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugati la compozitia cu ciocolata si dovleac praful de copt, faina si albusurile, incorporandu-le foarte delicat, cu o spatula, ca sa nu iasa aerul din ele.

6. Turnati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coaceti in cuptorul incins la 180 de grade timp de 20 de minute. Încercati cu scobitoarea daca s-a facut, apoi lasati-l la racit pe un gratar.

7. Restul de dovleac se coace la cuptor, apoi se paseaza pulpa cu blenderul si se lasa la racit pentru a fi folosit la crema.

8. Între timp se face krantzul: se caramelizeaza cateva linguri de zahar, se adauga nuca intreaga, se amesteca sa se "imbrace" bine in caramel si se toarna pe o foaie de copt unsa cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se marunteste cu blenderul.

9. Bateti frisca pana se intareste. Adaugati piureul de dovleac, lichiorul si esenta de rom, continuand sa bateti bine cu mixerul. Întindeti crema peste blat cu o spatula, in strat uniform si dati la frigider minim o ora pentru pofticiosi.

10. Cand o scoateti de la frigider, decorati-o cu krantz (alune sau nuci pralinate).

Reteta Fantezie cu dovleac a fost propusa de Leah pe forum culinar.ro


Serviti prajitura Fantezie cu dovleac dupa ce s-a intarit crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Pasca cu smantana
1
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
2
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
3
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
4
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Ciocolata si ganache cu matcha
Bucataras.RO

Ciocolata si ganache cu matcha

Vi s-a intamplat sa aveti in anturaj o persoana draga, careia sa trebuiasca sa-i oferiti ceva cu o ocazie speciala dar acea...

Ciocolata si ganache cu matcha
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide