1. 8 galbenusuri se freaca cu 12 linguri zahar si se amesteca cu 200 ml cafea tare, se fierbe pe foc amestecind in continuu pina se ingroasa sa fie ca
1. 8 galbenusuri se freaca cu 12 linguri zahar si se amesteca cu 200 ml cafea tare, se fierbe pe foc amestecind in continuu pina se ingroasa sa fie ca un "sosulet", (cam ca smintina lichida. Se pune la racit, acoperit cu folie de plastic. Racit complet, se amesteca cu 300 gr unt frecat spuma, (se adauga pe rind in unt !!! )
2. Se bat 8 albusuri pina se intaresc, se adauga 10 linguri zahar tos, continuind sa se bata cu telul sau mixerul, se adauga pe rind: 2 linguri apa, 8 galbenusuri, apoi se adauga 10 linguri faina amestecate cu 4 linguri nuca si cu praful de copt, se amesteca usor. Se coace blatul in tava unsa si infainata cam 20 de minute.
2. In timp ce se coace blatul se pune la foc sa fiarba 500 gr apa cu 5 linguri de zahar sa iasa un sirop in care se adauga, dupa ce a fiert, si cins se ia de pe foc, niste Rom sau Vanilie (eu pun Rom!)
3. In timp ce se coace blatul se bat spuma cele 6 albusuri se adauga 12 linguri zahar, puse pe rind, si la sfirsit 2 lingura de otet.
Dupa 20 de minute de copt, dupa ce e spuma de albusuri batute, se scoate rapid blatul din cuptor si se intinde spuma de pu deasupra, sa se acopere toate suprafata blatului in strat uniform. Se mai da cam pentru 18-20 de minute la cuptor, pina cind spuma de albus nu se mai lipeste de mina.
4. Se scoate blatul din cuptor si se desprinde usor cu spatula metalica de pe margini, si se goleste cu grija, numai pe marginile blatului, de jur imprejur, siropul fierbinte. Se lasa 1 ora sa se raceasca si insiropeze.
5. Racit si insiropat blatul se acopere cu o folie de aluminiu peste meringue (spuma de albus) se acopere cu o tava, se rastoarna pe o tava (spuma in jos), se acopere co o alta tava si se rastoarna a 2 oara pe alta tava, ca sa vina cu spuma in sus !!!!!
Se ia folia de aluminiu si se arunca!
6. Peste meringue (spuma de albus) se intinde in strat uniform crema de cafea iar peste crema de cafea se pune frisca batuta spuma cu putin zahar. (ca sa se bata bine frisca trebuie sa fie FOARTE rece, la fel si castronul si batatoarele!)
Peste frisca se rade ciocolata .
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...
Cozonaci BabaniPreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaCiorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...
Ciorbă de miel reţetă, reteta videoO prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarponeCozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...
Cozonac RosenkranzPastele integrale cu dovlecel, ardei gras, ciuperci, ceapa si usturoi, sunt satioase si la final poti sa le presari si un pic...
Paste integrale cu legume
Comentarii