Baclavaua cu nuci este un desert minunat, atat de bun ca nu poate fi descris in cuvinte. Un desert cu foi subtiri, insiropate si un strat generos de nuci.
Pont pt cele din Bucuresti : foile se gasesc la un magazin (Yasi) aflat la aprox 20 m de oficiu' postal din Iancului , chiar pe partea cu oficiu'
Cine nu e din Buc. sau nu gaseste foile, poate presta baclavaua si cu foi de placinta Bella.
- intai se pregateste siropul. Intr-o craticioara se pune zaharul peste care se toarna toata apa
- se pune pe foc mic sa fiarba incet ( nu dati focu' mare ca sa nu se cristalizeze zaharu' )
- se pregateste tava de baclava, se unge cu unt . Se poate face in orice fel de tava care este suficient de mare ( tava de la aragaz de ex)
- se desface pachetu' de foi. Foile sunt dreptunghiulare si foarte subtiri ( mult mai subtiri ca alea de yufka)
- in tava tapetata cu unt se aseaza prima foaie care va fi stropita cu putin din cantitatea de unt topit , apoi cu o pensula se unge ( nu trebuie peste tot), colturile de la foaie le-am lipit cu unt ( avand tava rotunda) Atencion : untul trebuie sa fie lichid, bine topit
- urmeaza a doua foaie care se stropeste si se unge in continuare cu putin unt topit
- pachetu' are 45 de foi (am facut carcei de la cat am pensulat) . Foile se impart in 3 ( cate 15), sau se apreciaza ochiometric, dupa primu' sfert din pachetu' de foi punem ultima foaie care nu va fi unsa cu unt, pentru ca pe ea urmeaza sa fie puse 300 gr. din cantitatea de nuci
- nucile se pun direct, fara alte adaosuri sau combinatii
- se pune in continuare urmatoarea foaie din cele ramase, se procedeaza la fel, se stropeste si se unge cu unt
Dupa alte 15 foi se pune restu' de nuci, mentionez iar ca foaia pe care stau nucile nu tre' sa fie unsa, se continua iar cu restu' de foi. Aici eram dupa al doilea si ultimu' strat de nuci, continuam sa pun foi si sa ung
Precizare: in timp ce ungeti foile e bine sa mai reincalziti untu' , tre' sa fie lichid .
- ultima foaie se unge cu unt
- baclavaua cu nuci se portioneaza, eu am taiat romburi ( am pornit in diagonala si apoi am taiat invers)
- daca a mai ramas unt, se toarna pe deasupra
- se incinge cuptorul la la 170 de grade. Se baga tava in cuptor pentru 35 - 40 minute, pana se rumeneste deasupra.
- intre timp stam cu ochii si pe sirop in care mai amestecam din cand in cand, cand se dizolva bine zaharu' si devine siropu' mai dens un pic, adaugam zeama de la jumatate de lamaie. Siropul se lasa la racit ( e foarte important sa fie rece)
- siropul rece se toarna uniform peste baclavaua fierbinte , se va auzi o sfaraiala placuta
Apoi o serviti. :)
Reteta de baclava cu nuci a fost propusa de Poca pe forum culinar.
Baclavaua cu nuci este foarte buna, nu este excesiv de dulce, foile sunt nemaipomenite, usor crocante dar se topesc in gura, totu' in combinatie cu nucile te face sa mai vrei inca una, si inca una, sper sa va placa .
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafideReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii