Apple pie - Prajitura cu mere

Este una din retete pe care o prepar de multa vreme in toate sezoanele anului , dar mai ales in sezonul de toamna, sezonul merelor si a nucilor..! Am invatat-o de la soacra mea, si pot spune ca este foarte gustoasa si aromata..!

Portii
10
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa
Apple pie - Prajitura cu mere

Ingrediente

  • Aluat:
  • 550-600 g faina
  • 125 g unt
  • 125 ml ulei floarea soarelui
  • 250 ml iaurt
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri zahar pudra
  • 4 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 700 g mere curatate de coaja
  • 100 g nuci maruntite
  • 50 g stafide
  • 200-250 g zahar brun sau normal(eu am pus 250 g ca sa fie mai dulce)
  • 2-3 linguri de miere de albine(mierea se intinde pe toata suprafata prajiturii
  • cu 10 minute inainte de a se rumeni)
  • 2 linguri gris(optional)

Mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.

Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente. Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana, se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.

Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.

Din prima jumatate, vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii (in cazul meu cu diametrul de 28cm).

In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).

Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat, vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele(eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.

Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit(180-200 grade C) timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximativ cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.

Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.

Este foarte frageda si delicioasa.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
1
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
2
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
3
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
4
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
5
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia