Amandine

Amandinele insiropate, cu gust intens de ciocolata si glazura de fondant fac parte din acele deserturi care ne aduc aminte cu drag de cofetariile de odinioara. Ti-e dor de ele? Pregateste-le! Noi iti oferim reteta.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Amandine

Ingrediente

  • Blat:
  • 9 oua
  • 1 1/2 cana zahar
  • 1 1/2 cana faina
  • 9 linguri ulei
  • esenta vanilie
  • 4 linguri cacao
  • 1 1/2 lingura praf de copt
  • Sirop:
  • 8 linguri zahar
  • 3 cani apa
  • o sticluta cu esenta de rom
  • Crema:
  • 1/2 litru lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri amidon alimentar( cornflour)
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • 150 gr unt sau margarina
  • 2 linguri zahar pudra
  • Glazura:
  • 10 linguri rase de zahar
  • 5 linguri de apa
  • zeama de lamaie sau glucoza (dupa gust si ochi)
  • 100g ciocolata

Mod de preparare

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul. Intr-un castronel se freaca galbenusurile cu uleiul si se adauga la albusul batut spuma. Se adauga esenta de vanilie si se incorporeaza faina. Se adauga cacaua si praful de copt. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 185 grade pentru cca 50 minute. E bine sa verificati cu scobitoarea pentru orice eventualitate.  Cand este gata se rastoarna pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Se iau 2 linguri de zahar si se ard intr-o craticioara. Cand s-a caramelizat destul se adauga 1 cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste . Cand s-a topit zaharul caramelizat se adauga si restul de zahar in siropul obtinut plus esenta de rom si celelalte 2 cani de apa.

Crema:

Se pune zaharul , cacaua, faina, amidonul si galbenusurile intr-o craticioara. Se amesteca si apoi se incorporeaza laptele. Se pune la foc mic si se lasa la fiert pana se ingroasa. In tot acest timp aveti grija sa mestecati altfel vi se va lipi. Cand s-a fiert si observati ca este destul de ingrosata crema stingeti focul si dati la o parte . Lasati sa se raceasca . Bateti spuma untul sau margarina impreuna cu 2 linguri de zahar pudra si adaugati putin cate putin in budinca racita. In tot acest timp amestecati in budinca cu un tel ptr a se incorpora uniform. Opriti intr-un castronel circa 5 linguri de crema pentru ornat. Taiati blatul pe 3 nivele .

Si incepem:

punem primul blat si insiropam cu o pensula. NU insiropati cu lingura pentru a nu pune intr-o parte mai mult si in alta mai putin sirop. Aveti grija ca blatul sa nu fie nici prea uscat dar nici foarte mult insiropat. Pentru fiecare blat aproximativ 150 ml de sirop. Dupa ce am insiropat primul blat punem 1/2 din cantitatea de crema ramasa .( Avand in vedere ca am oprit si pentru ornat cateva linguri).

Repetam operatia cu al doilea blat. 150 ml de sirop si restul de crema.

Punem si al treilea blat si insiropam . Se da la frigider pentru cateva ore sau daca il faceti de seara e preferabil sa il lasati peste noapte. Se scoate tava din frigider si se taie in cate bucati doriti ( mai mari sau mai mici). Se scot bucatile pe foaie de copt si se glazureaza.

Glazura:

se pune la fiert zahar si apa, zahar in cantitate dubla fata de apa, se lasa sa fiarba la foc mic pana se leaga,apoi se pune glucoza sau zeama de lamaie
se topeste cioco si se amesteca cele doua compozitii, trebuie sa fie subtire caci se intareste-destul de repede pot sa spun.

Se glazureaza suprafata amandinelor lasand sa picure si pe marginile acestora. Se spriteaza cate un motz de crema si se da la rece . Se scot dupa 20 minute.

Reteta Amandine a fost propusa de Sheherezada pe forum culinar.ro


Serviti amandinele oricand va e o pofta de o prajitura cu ciocolata delicioasa, dar dupa ce s-a intarit glazura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonac Rosenkranz
1
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Parteneri
Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal
Bucataras.RO

Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal

Ador apa de flori de portocal asa ca am vrut sa dau o savoare si un parfum deosebit..:)

Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide