Amandine

Amandinele insiropate, cu gust intens de ciocolata si glazura de fondant fac parte din acele deserturi care ne aduc aminte cu drag de cofetariile de odinioara. Ti-e dor de ele? Pregateste-le! Noi iti oferim reteta.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Amandine

Ingrediente

  • Blat:
  • 9 oua
  • 1 1/2 cana zahar
  • 1 1/2 cana faina
  • 9 linguri ulei
  • esenta vanilie
  • 4 linguri cacao
  • 1 1/2 lingura praf de copt
  • Sirop:
  • 8 linguri zahar
  • 3 cani apa
  • o sticluta cu esenta de rom
  • Crema:
  • 1/2 litru lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri amidon alimentar( cornflour)
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri cacao
  • 150 gr unt sau margarina
  • 2 linguri zahar pudra
  • Glazura:
  • 10 linguri rase de zahar
  • 5 linguri de apa
  • zeama de lamaie sau glucoza (dupa gust si ochi)
  • 100g ciocolata

Mod de preparare

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul. Intr-un castronel se freaca galbenusurile cu uleiul si se adauga la albusul batut spuma. Se adauga esenta de vanilie si se incorporeaza faina. Se adauga cacaua si praful de copt. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 185 grade pentru cca 50 minute. E bine sa verificati cu scobitoarea pentru orice eventualitate.  Cand este gata se rastoarna pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Se iau 2 linguri de zahar si se ard intr-o craticioara. Cand s-a caramelizat destul se adauga 1 cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste . Cand s-a topit zaharul caramelizat se adauga si restul de zahar in siropul obtinut plus esenta de rom si celelalte 2 cani de apa.

Crema:

Se pune zaharul , cacaua, faina, amidonul si galbenusurile intr-o craticioara. Se amesteca si apoi se incorporeaza laptele. Se pune la foc mic si se lasa la fiert pana se ingroasa. In tot acest timp aveti grija sa mestecati altfel vi se va lipi. Cand s-a fiert si observati ca este destul de ingrosata crema stingeti focul si dati la o parte . Lasati sa se raceasca . Bateti spuma untul sau margarina impreuna cu 2 linguri de zahar pudra si adaugati putin cate putin in budinca racita. In tot acest timp amestecati in budinca cu un tel ptr a se incorpora uniform. Opriti intr-un castronel circa 5 linguri de crema pentru ornat. Taiati blatul pe 3 nivele .

Si incepem:

punem primul blat si insiropam cu o pensula. NU insiropati cu lingura pentru a nu pune intr-o parte mai mult si in alta mai putin sirop. Aveti grija ca blatul sa nu fie nici prea uscat dar nici foarte mult insiropat. Pentru fiecare blat aproximativ 150 ml de sirop. Dupa ce am insiropat primul blat punem 1/2 din cantitatea de crema ramasa .( Avand in vedere ca am oprit si pentru ornat cateva linguri).

Repetam operatia cu al doilea blat. 150 ml de sirop si restul de crema.

Punem si al treilea blat si insiropam . Se da la frigider pentru cateva ore sau daca il faceti de seara e preferabil sa il lasati peste noapte. Se scoate tava din frigider si se taie in cate bucati doriti ( mai mari sau mai mici). Se scot bucatile pe foaie de copt si se glazureaza.

Glazura:

se pune la fiert zahar si apa, zahar in cantitate dubla fata de apa, se lasa sa fiarba la foc mic pana se leaga,apoi se pune glucoza sau zeama de lamaie
se topeste cioco si se amesteca cele doua compozitii, trebuie sa fie subtire caci se intareste-destul de repede pot sa spun.

Se glazureaza suprafata amandinelor lasand sa picure si pe marginile acestora. Se spriteaza cate un motz de crema si se da la rece . Se scot dupa 20 minute.

Reteta Amandine a fost propusa de Sheherezada pe forum culinar.ro


Serviti amandinele oricand va e o pofta de o prajitura cu ciocolata delicioasa, dar dupa ce s-a intarit glazura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura cu capsuni
1
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
3
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
4
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia