Culoare si savoare...Prajitura Orhideea:) Enjoy!
*Incepem prin a pregati crema cu fructe pentru ca are nevoie sa stea la racit mai mult timp:
1.Intr-o cratita punem ciocolata alba, adaugam frisca si punem cratita pe aragaz la foc mic.
2.Amestecam usor pana ciocolata se topeste, amestecul este fluid, omogen, cu un aspect cremos.Cat timp tinem ciocolata pe foc avem grija si urmarim ca acesta sa nu dea in fiert.
3.Dupa ce s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam amestecul sa se tempereze.Il dam apoi la rece pentru cel putin 3-4 ore, sau daca este posibil lasam cratita la frigider peste noapte.
4.Cand timpul de racire a trecut scoatem cratita de la rece, punem crema intr-un bol si o mixam foarte bine pana ne rezulta o crema spumoasa.
5.Adaugam fructele intregi si le incorporam lejem cu o spatula, dar fara a amesteca mult timp ca sa le sfarmam.
Note:
Am sa va zic cate ceva despre varianta in care veti folosi fructe congelate...
Ea difera in functie de cat sunt de zemoase fructele, dar daca folositi fructe congelate, in momentul in care le adaugati in crema aspectul final al acesteia vi se pare ca a devenit putin prea moale, puteti sa mai adaugati inca 150 ml. de frisca batuta spuma.
Poate nici nu v-a mai fi nevoie daca fructele pe care le folositi sunt stoarse bine de zeama.Eventual sa fie puse intr-un strecurator de seara pana dimineata.
Daca folositi fructe proaspete, eu zic ca nu este nevoie sa mai adaugati frisca suplimentar, cel putin la mine nu a mai fost cazul.
Ramane sa hotariti voi in functie aspectul final al cremei care trebuie sa fe mai dens.
*Acum pregatim crema de lapte:
1.Intr-o cratita mai mare punem zaharul, faina si amidonul.Amestecam aceste ingrediente usor, dupa care punem laptele si continuam sa amestecam pentru a evita sa se faca cocoloase.
2.Punem apoi cratita pe foc mic si lasam sa fiarba pana crema se ingroasa si are aspectul unei budinci.Procesul dureaza undeva la 10 minute, timp in care mai amestecam din cand in cand.
3.Oprim focul, acoperim cratita cu o folie alimentara pentru a nu face pojghita si lasam crema sa se raceasca complet.Din cand in cand indepartam folia si mai amestecam putin pentru a ''desface'' amestecul si sa nu fie prea compact.Cand terminam de amestecat punem folia alimentara din nou la loc.
4.Cat timp se raceste crema, mixam foarte bine frisca pana este spuma.
5.Punem crema de lapte intr-un bol si adaugam treptat cate putina frisca.Mixam bine adaugand toata frisca pana obtinem o crema pufoasa.O punem deoparte pana asamblam tortul.
*Pregatim crema de oua asa:
1.Punem galbenusurile pe baie de abur intr-un castron, adaugam trei treimi din cantitatea de zahar, zaharul vaniliat, esenta si amestecam incontinuu cu un tel pana compozitia incepe sa se ingroase si sa aiba un aspect spumat, aerat.Dupa ce compozitia s-a ingrosat si aproape si-a dublat volumul, o luam de pe baia de abur si o lasam la racit, cu conditia de a mai amesteca in ea din cand in cand.
2.Intre timp mixam untul cu restul de zahar pana devine spuma.
3.Dupa ce amestecul de galbenusuri s-a racit, incepem sa adaugam la unt, putin cate putin, cate o lingura din amestecul de galbenusuri mixand bine dupa fiecare lingura adaugata exact ca la maioneza, cu mare grija sa nu se taie.
4.Cand este gata, punem crema deoparte.
*Pregatim acum foaia de bezea:
1.Pentru inceput pornim cuptorul la 120 de grade.
2.Tapetam apoi cu hartie de copt tava dreptunghiulara pe care o vom folosi la toate blaturile.
3.Intr-un castron curat si degresat punem albusurile cu mare grija pentru a nu ramane urme de galbenus printre ele.Incepem sa le mixam bine pana ne rezulta o spuma tare.
4.Cand spuma s-a format, incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar.Mixam bine in continuare pana se topeste tot zaharul si abia apoi punem urmatoarea priza de zahar.
5.Cand am pus ultima lingura de zahar mai batem 3 minute.In acest moment trebuie sa avem o bezea densa, tare si lucioasa.
6.Adaugam apoi si amidonul, otetul si mai batem 1 minut.
7.Apoi cu o lingura intindem pe tava compozitia niveland-o peste tot....sau, daca doriti o puteti lasa asa cu un aspect mai haotic.Eu am ales varianta din urma:)
7.Dam tava la cuptor pentru 15 de minute la 120 de grade si apoi reducem focul la 100 de grade unde lasam bezeaua timp de o ora jumate pentru a se usca.La final trebuie sa fie crocanta la exterior si usor gumata pe dinauntru.Eu sincer va spun ca nu am avut atata timp sa o las la uscat asa ca, a mea a fost mai moale pe interior.
8.Cand foaia este uscata si crocanta, iar daca ''ciocanim'' usor cu degetul in ea suna a gol, atunci este gata si o scoatem de la cuptor.O lasam sa se raceasca si apoi o dezlipim cu grija de pe hartia cerata.
O punem deoparte.
*Acum incepem sa pregatim cele doua foi de blat negru:
1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata o tava dreptunghiulara si o punem deoparte.
2.Intr-un bol punem untul, zaharul si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.
3.Adaugam apoi pe rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.
4.Amestecam intr-un bol faina, sarea si bicarbonatul .
5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.
6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le: o transa din amestecul uscat, urmatoarea transa din amestecul umed.Trebuie sa precizez ca ar fi bine sa incepem cu ingredientele uscate si sa terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.
7.Taiem pastaia de vanilie in doua si punem toate semintele in compozitie amestecand usor.
8.Impartim compozitia in doua (eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o jumatate in tava pregatita anterior.
9.Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa.Putem sti ca este gata atunci cand facem testul scobitorii si daca nu se lipeste nimic de scobitoare atunci blatul este gata patruns, cu toate ca el are un aspect mai moale, mai cremos.Eu zic ca este important acest detaliu si sa incercam sa urmarim sa nu il tinem prea mult la cuptor, se va usca si se apoi se amareste.
10.Cand este copt, scoatem tava de la cuptor si lasam blatul sa se tempereze putin.Abia apoi il scoatem din tava rasturnandu-l pe o hartie cerata pudrata cu putin amidon.
11.Cand am golit tava putem sa turnam si cea de-a doua jumatate si o dam la cuptor sa coacem cel de-al doilea blat negru.La fel il rasturnam pe o hartie de copt pudrata cu putin amidon.
*Incepem sa pregatim acum foaia de blat alb:
1.Tapetam fundul tavii dreptunghiulare cu hartie de copt si ungem lateralele cu putin ulei.
2.Punem untul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca, dar sa nu se infierbante.
3.Intr-un castron punem galbenusurile de ou, zeama de portocale si de lamaie, esenta de vanilie si le batem usor cu un tel.
4.Punem faina intr-un castron.
5.Incorporam untul topit in faina si amestecam bine pana ne rezulta o pasta...la mine a fost un amestec mai dens.
6.Treptat adaugam compozitia cu galbenusuri si amestecam bine cu un tel.
7.Separat intr-un castron mixam spuma albusurile.Cand spuma este tare, adaugam zaharul si mai mixam pana acesta este topit, spuma este teapana si stralucitoare .
8.Punem o lingura mare de bezea in compozitia de faina si amestecam usor cu miscari de jos in sus...acum textura va incepe sa fie mai aerata.Treptat incorporam si restul bezelei la fel omogenizand lejer cu un tel de jos in sus.
9.Turnam amestecul rezultat in tava pregatita anterior si il nivelam cu o spatula.Dam tava la cuptor pentru 12 minute pana aspectul este unul usor auriu...nu foarte strident, dar in acelasi timp foaia de blat trece testul scobitorii.
10.Cand scoatem tava, rasturnam foaia de blat pe o hartie de copt pudrata cu putin amidon.
11.Indepartam hartia de copt de pe dosul blatului si o acoperim cu un prosop de bucatarie lasand-o sa se raceasca complet.
*Acum ca am terminat de pregatit toate foile de blat si toate cremele, in sfarsit putem ne apucam de asamblarea prajiturii:
1..Asezam pe un suport de lemn o hartie cerata si o pudram lejer cu putin amidon pe toata suprafata.
2.Incepem prin a aseza prima data o foaie de blat negru pe care o ungem cu crema de fructe,.
3.Asezam si presam foarte usor si ce-a de-a doua foaie de blat negru.
4.Deasupra foii de blat negru punem si intindem un strat din crema de lapte.
5.Urmeaza sa asezam deasupra cremei foaia de blat alba.Din nou presam dar foarte usor.
6.Acum intindem si netezim usor si crema de oua.
7.In cele din urma asezam foaia de bezea.
8.Dam prajitura la rece pentru cel puitn doua ore.
9.Cand o scoatem, taiem prajitura pe lung in 3 bucati.Deci, vom avem trei fasii lungi din toata tava de prajitura.
10.Apoi fiecare parte lunga din cele 3, o taiem pe diagonala in asa fel incat sa ne rezulte triunghuri mari.
11.Cand am terminat de portionat fiecare parte de prajitura, o decoram cu fructe proaspete (sau congelate) de care doriti.
12.Asezam bucatile cat mai frumos pe o tava pe care o dam la rece pana in momentul servirii.
Pofta mare va doresc!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafidePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii