Tort de inghetata

Tort de îngheţată cu vanilie, ciocolată, glazură de ciocolată între straturi şi arahide. Eu am ales unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am decojit şi tocat mărunt. Mi-a plăcut această combinaţie de ciocolată cu arahide sărate.

Portii
8
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort de inghetata

Ingrediente

  • 4 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr
  • un plic zahăr vanilat Bourbon
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 150 ml lapte caldut
  • 200 ml frişcă lichidă
  • 50 g ciocolată amăruie)
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolată (cu lapte şi amăruie)
  • 3 linguri cu lapte
  • arahide

Mod de preparare

Se încălzeşte laptele în care am pus zahărul vanilat Bourbon, se ia de pe foc.

Se pune apă (cam de trei degete) într-o crăticioară, care se pune pe foc, iar când începe să fiarbă, se ia de pe foc şi se aşază pe masă, pe un tocător din lemn.

Într-o altă crăticioară pusă peste crăticioara (cam de aceeaşi mărime, astfel încât apa să nu atingă fundul vasului) în care a fiert apa mai devreme (pe baie de abur) se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare, până se albesc, de data aceasta eu am ales să le amestec cu mixerul. În continuare, se toarnă în fir subţire laptele cald, nu fierbinte, amestecând tot cu mixerul, pentru a o face spumoasă şi aerată. Consistenţa este uşor lichidă, însă eu am fost mulţumită, întrucât gălbenuşurile s-au gătit.

Jumătate din compoziţie se toarnă în alt vas pentru a se amesteca împreună cu ciocolata amăruie. Se lasă ambele la răcit cam 5 minute pe masă, apoi cam 10 minute la rece (eu le-am dat la congelator un pic).

Pentru glazură: într-un ibric se pun pe foc mic laptele cu ciocolata cu lapte şi cea amăruie, în proporţii diferite, după gust, amestecând energic şi ridicând de pe foc din când în când pentru a nu o arde. După ce s-a topit frumos, se dă deoparte.

Se bate frişca lichidă, dar mai moale, din care jumătate se adaugă în crema de ouă cu ciocolată, amestecând uşor cu o spatulă. Aceasta va căpăta o consistenţă mai bogată. Se poate turna într-o formă pentru chec din silicon.

Se toarnă peste ea cam jumătate din glazura de ciocolată. Se dă la congelator.

Apoi frişca rămasă se bate tare şi se încoporează treptat în crema de ouă simplă, care este mai lichidă spre deosebire de cea de ciocolată, deci se amestecă până devine cremoasă.

Se scoate forma de la congelator, se toarnă îngheţata de vanilie, apoi glazura rămasă. Se decorează cu arahide, eu am ales unele bine rumenite şi sărate, pe care le-am decojit şi tocat mărunt. Se dă înapoi la congelator până se întăreşte, apoi se poate servi.

Timp de gătire este de aprox 10 min

Timp de pregătire este de aprox 1 h 30 min

Porţii: 8

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/08/tort-de-inghetata.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
1
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
3
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
4
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
5
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia