Coliva

Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, s

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g grau pisat
  • 300 g zahar
  • 250 g nuci pisate
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • vanilie
  • 100 g pesmet fin
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita sare
  • 100 g zahar pudra
  • granule de ciocolata

Mod de preparare

Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, se pune sarea si se asaza oala pe foc. Imediat ce incepe apa sa clocoteasca, se reduce flacara si se pune o tava intre fundul vasului si flacara. Se lasa la fiert pe foc foarte mic 3-4 ore, amestecand din cand in cand, pana cand graul se umfla, si absoarbe lichidul, capatand un aspect fainos. Se incearca un bob cand este aproape fiert, se pune zaharul. Se amesteca bine. Graul trebuie sa fie bine legat, in asa fel incat lingura sa stea dreapta in compozitie.

Se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca. Graul caldut se freca foarte bine cu mana, impreuna cu nucile, coaja de lamaie, portocala si vanilia. Se acopera o tava sau o farfurie cu folie de aluminiu, se rastoarna coliva si i se da forma cu cutit ud.
Se serveste in cupe. Coliva se prepara dupa traditie de Sf. Teodor, la inmormantari si parastase, insa poate fi facut cu orice ocazie.

Alte retete recomandate:

Gem de gutui

Dulceata de smochine

Tiramisu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
4
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
5
Mancaruri cu cartofi

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella

Niste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.

Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarella
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia