Melcisori sau Cuib de viespi

Azi va aduc o reteta de melcisori , cuibi de viespi sau cum Ii se mai spune , dar cu umplutura un pic mai altfel. Am pus in ei ghimbir confiat cu nuca sau stafide cu nuca. Sincer tare mult mi-au placut cele cu ghimbir. O reteta perfecta pentru iarna.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Melcisori sau Cuib de viespi

Ingrediente

  • 0.5kg faina
  • 20 gr drojdie
  • 3 linguri zahar
  • putina sare
  • coaja razuita de la o lamaie sau portocala
  • 1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie
  • rom etc
  • 300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
  • Pt umplut:
  • 100 gr zahar
  • 150 gr nuca
  • 100 gr stafide +10 ml esenta rom
  • 100 gr ghimbir confiat
  • Extra:
  • 1ou
  • 1 lingura apa
  • 100 gr unt sau untura

Mod de preparare

Intr-un castron mic punem drojdia , o lingura de zahar , o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini. Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina , iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial ,infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale.

Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat .

Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm .

Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori.

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
5
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia