LA COLOMBA

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuia

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Faina 700g
  • lapte 100ml
  • unt 200g
  • zahar 200g
  • 6 galbenusuri
  • curmale confiate 100g
  • smochine 100g
  • piure de castane 100g sau ciocolata menaj topita 100g
  • drojdie 30g
  • migdale sfaramate 100g
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • miere 50ml
  • stafide 50g
  • Glazura: migdale sau alune nesarate 50g
  • zahar caramelizat 200g
  • zahar pudra 200g
  • cafea instant 50g
  • 2 albusuri batute spuma

Mod de preparare

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuiat, zaharul tos, coaja rasa de lamaie si lapte putin cald. Cand ai obtinut un aluat gros, adauga si mierea, curmalele fara samburi, smochinele, stafidele si migdale sfaramate. Lasa 10 minute aluatul la cald. Intinde-l cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Peste el pune piureul de castane sau intinde ciocolata topita. Ruleaza-l. Incinge cuptorul. Unge cu unt o forma de chec sau de cozonac (daca ai chiar o forma speciala de colomba este extraordinar). Formele speciale, originale, sunt asemanatoare unui porumbel. Pune colomba in forma. Acopera forma cu o hartie de copt ca sa nu se arda si sa nu crape. Da la cuptor pentru 30-35 minute. Probeaza cu o scobitoare daca e copt, scobitoarea introdusa iese uscata. Lasa colomba 10 minute sa se racoreasca si apoi scoate-o din forma pe un platou.

Glazura care trebuie adaugata cat cozonacul este cald. Bata spuma 2 albusuri tinute mai intai la congelator. Amesteca bine cu zaharul pudra si adauga si cafeaua instant. Daca e prea consistenta, stoarce o lamaie pana se inmoaie compozitia. Toarn-o transversal peste cozonac. Peste glazura pune migdale sau alunele si deasupra "franjureaza" zaharul caramelizat. "Franjurarea" este foarte simpla: caramelizeaza pe foc zaharul tos cu 1 cub-2 de gheata. Cand ajunge sa aiba culoarea brun-roscat(dupa 3-4 minute de fierbere), da-l de pe foc si cu o furculita ia din caramel si presara peste cozonac, formand diverse modele.
Taie colomba abia dupa ce s-a racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Supa crema de morcovi
5
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia