Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuia
Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuiat, zaharul tos, coaja rasa de lamaie si lapte putin cald. Cand ai obtinut un aluat gros, adauga si mierea, curmalele fara samburi, smochinele, stafidele si migdale sfaramate. Lasa 10 minute aluatul la cald. Intinde-l cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Peste el pune piureul de castane sau intinde ciocolata topita. Ruleaza-l. Incinge cuptorul. Unge cu unt o forma de chec sau de cozonac (daca ai chiar o forma speciala de colomba este extraordinar). Formele speciale, originale, sunt asemanatoare unui porumbel. Pune colomba in forma. Acopera forma cu o hartie de copt ca sa nu se arda si sa nu crape. Da la cuptor pentru 30-35 minute. Probeaza cu o scobitoare daca e copt, scobitoarea introdusa iese uscata. Lasa colomba 10 minute sa se racoreasca si apoi scoate-o din forma pe un platou.
Glazura care trebuie adaugata cat cozonacul este cald. Bata spuma 2 albusuri tinute mai intai la congelator. Amesteca bine cu zaharul pudra si adauga si cafeaua instant. Daca e prea consistenta, stoarce o lamaie pana se inmoaie compozitia. Toarn-o transversal peste cozonac. Peste glazura pune migdale sau alunele si deasupra "franjureaza" zaharul caramelizat. "Franjurarea" este foarte simpla: caramelizeaza pe foc zaharul tos cu 1 cub-2 de gheata. Cand ajunge sa aiba culoarea brun-roscat(dupa 3-4 minute de fierbere), da-l de pe foc si cu o furculita ia din caramel si presara peste cozonac, formand diverse modele.
Taie colomba abia dupa ce s-a racit.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii