Guguluf cu nuca, mac si gem de caise

Guguluf cu nuca, mac si gem de caise este o reteta de cozonac perfecta pentru masa de Craciun sau pentru orice ocazie festiva. Este delicios, aratos, tot ce iti trebuie pentru un cozonac de Craciun.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Guguluf cu nuca, mac si gem de caise

Ingrediente

  • Ingrediente pentru coca:
  • - 250 gr faina
  • - 40 gr margarina
  • - 2 galbenusuri
  • - ½ drojdie proaspata (25 gr)
  • - 150 ml lapte caldut
  • - 2 lingurite zahar
  • - 1 strop sare
  • Pentru umplutura cu mac:
  • - 80 gr mac macinat
  • - 60 gr zahar
  • - 50 ml lapte cald
  • - 1 lingura rasa pesmet
  • Pentru umplutura cu nuca:
  • - 80 gr nuca macinata
  • - 60 gr zahar
  • - 50 ml lapte cald
  • - 1 lingura rasa pesmet
  • Mai avem nevoie de:
  • - gem de caise
  • - unt pentru forma de guguluf
  • - lapte

Mod de preparare

Incalzim putin laptele, cat sa fie caldut, adaugam 1 lingurita de zahar din cele 2 lingurite si amestecam putin, dupa care punem si drojdia sfaramata. Lasam sa creasca aproximativ 10 minute, timp in care framantam faina cu margarina, restul de zahar si sarea, apoi adaugam si compozitia cu drojdie. Deasupra punem galbenusurile si incepem sa framantam timp de 10-15 minute pana obtin un aluat elastic nelipicios. Lasam la crescut 30 minute intr-un loc cald. Eu l-am tinut in vas Tupperware si a crescut mai repede de o ora.
Umplutura de mac, respectiv nuca o facem astfel: incalzim laptele, adaugam macul/nuca, zaharul, pesmetul si amestecam pana obtinem un fel de pasta.
Pudram masa de lucru cu faina si intindem aluatul cat mai subtire. Il taiem in 6 fasii egale si ungem marginile cu lapte sau apa pentru a se lipi cand le vom rula.
Pe mijlocul fiecarei fasii de aluat, punem umpluturile de mac, nuca, respectiv gem de caise. Vom obtine cate 2 rulouri cu fiecare umplutura si le vom impleti cate doua (mac-caise, nuca-caise, mac-nuca).
Tapetam forma cu unt si asezam prima impletitura, o ungem cu putin lapte, asezam in jurul ei urmatoarea impletitura, ungem din nou cu putin lapte, iar deasupra asezam ultima impletitura. Lasam sa se odihneasca 25-30 minute dupa care dam la cuptorul preincalzit aprox 45 minute. Dupa ce s-a racit complet pudram cu zahar praf. Este o reteta de cozonac deosebita.

Pofta buna!


Guguluful cu nuca, mac si gem de caise se taie felii dupa ce s-a racit.

Sursa acestei retete este blogul culinar Delicious Flavours.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ghiveci calugaresc de vinete
1
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
2
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
3
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
4
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca poloneza
5
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce