Cozonac trandafir

Aceasta reteta de cozonac Trandafir este intr-adevar una deosebita. Este un cozonac festiv cu aluat dospit indelung, foietat cu unt, un aluat pufos care nu se mai opreste din crescut.

Timp pregatire
125 minute
Complexitate
medie
Cozonac trandafir

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 600g faina
  • 100 g zahar
  • 100g unt moale
  • 6g (deci sase grame) drojdie
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • vanilie
  • 1 lingurita mica de sare
  • putin lapte
  • daca este necesar la framantat
  •  
  • Umplutura:
  • 100 g unt
  • 150g zahar
  • alb sau brun
  • un strop de rom
  • optional cateva nuci tocate cu cutitul
  • nu zdrobite
  •  
  • Inainte de servire:
  • jumatate de paharel de Cointreau
  • jumatate de paharel de apa

Mod de preparare

Din cele 6 g de drojdie, o lingurita de zahar, 100g faina si un strop de lapte caldut facem o maia si o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Adaugam restul de faina, zaharul, vanilia, ouale si galbenusurile batute putin cu sare si framantam. Daca este cazul, adaugam putin lapte.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la dospit intr-un loc ferit de curenti, eu l-am lasat in cuptor, deoarece in bucatarie era caldut.
Cand aluatul e bine umflat, cam dupa o ora, se presara pe masa de lucru putina faina, se intinde aluatul in forma de dreptunghi, se unge cu 50g de unt, apoi se impatura ca un portofel, se pune intr-o punga si se lasa o ora la frigider. Dupa o ora se intinde din nou, se unge cu 50g unt, se impatura si iar se lasa la frigider, in punga.
Intre timp se pregateste umplutura frecand 100g unt cu 150 g zahar si un strop de rom, eu am folosit si zahar brun si am tocat nucile marunt cu cutitul.
Pregatim si tava in care vom coace cozonacul. O tava rotunda, cu fund detasabil, se tapeteaza cu hartie de copt .

Va sfatuiesc sa imbracati tava pe dinafara cu aluminiu, deoarece o forma cu fund detasabil nu este niciodata ermetica si in timpul coacerii va curge umplutura si se va umple cuptorul si bucataria de fum (asta e din proprie experienta )
Se scoate aluatul din frigider, se presara masa cu putina faina si se intinde o foaie dreptunghiulara.

Foaia se unge cu crema de unt si zahar, apoi se presara nucile tocate si se ruleaza. Se taie in 5 si se aseaza in tava.

Se lasa tava la dospit cel putin 8 ore, tot la temperatura camerei, deci eu tot in cuptor am lasat-o, de seara pana dimineata.

Se incalzeste cuptorul la 180° si se coace cozonacul aproximativ 40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Dupa a iesit un cozonac trandafir de toata frumusetea!


Este cel mai bun cozonac trandafir pe care l-am facut vreodata, acum ca stiu nu o sa mai cumpar ever cozonaci din comert, gen pandoare si panettoane si coloambe. E clar ca trebuie sa il laud peste poate, ati mai citit voi vreo reteta unde careva sa scrie e nashpa! mvai, nu-l faceti? Reteta de cozonac trandafir a fost adaugata de Bolognese di Cluj pe forum culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Supa crema de morcovi
4
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia