Cozonac rosenkranz

Cozonac Rosenkranz este o reteta de cozonac caramelizat cu crema de nuca, prezentat sub forma unui trandafir. Este o reteta de cozonac de sarbatoare minunata.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac rosenkranz

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 5 galbenusuri
  • 80 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 50 g unt
  • 2 linguri smantana grasa
  • coaja de la 1 lamaie
  • 3 linguri esenta rom
  • 1 cub drojdie (25g)
  • 50 ml ulei
  • 230 ml lapte
  • 6 linguri zahar pentru caramelizat cratita diam. 26 cm
  • Pentru umplutura:
  • 100 g nuca
  • 100 g stafide
  • 11/2 lingura cacao
  • 60 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 1-2 lingurite esenta rom
  • 50g fructe din dulceata
  • taiate bucatele(piersici
  • visine
  • cirese)

Mod de preparare

Se pune putin lapte caldut (din cantitatea totala), intr-un castron, impreuna cu drojdia, 1 lingura zahar si 1 lingura faina, se amesteca bine si se lasa la crescut. Se amesteca galbenusurile cu putina sare. Se pune restul de lapte pe foc si se topeste zaharul in el. Se lasa la racit. Cand este caldut se adauga smantana, coaja de lamaie, zaharul vanilat, galbenusurile si esenta de rom si se omogenizeaza. Se topeste untul foarte putin pana ajunge ca o smantana.

Pentru masina de paine:

se pune lichidul in cuva, faina si drojdia si se alege programul DOUGH.Se porneste aparatul. Dupa ce a adunat toate ingredientele se observa consistenta aluatului. Daca acesta corespunde, se adauga untul lingurita cu lingurita, lasand sa framinte bine de fiecare data. Adaugarea untului se face in 20 minute. Dupa ce s-a oprit din framantat se intrerupe programul si se reporneste. Acum incorporam uleiul, lingurita cu lingurita, lasand sa framante bine de fiecare data. Lasam programul sa continue si asteptam sa creasca aluatul. Atentie, sa nu iasa din cuva!

Daca se framanta cu mana:

intr-un lighenas de plastic se cerne faina, se face o gropita in mijloc, se adauga laptele si se amesteca cu putina faina, apoi se adauga drojdia si se framanta in continuare. Dupa ce s-au adunat toate ingredientele si aluatul corespunde ca si consistenta, se adauga untul topit, putin cate putin, framantand bine de fiecare data. Apoi se incorporeaza uleiul, procedand la fel. Se lasa la crescut.

Intre timp, pregatim umplutura:

100 g nuca si aproximativ 60 ml lapte se dau in clocot cu 3 linguri de zahar, amestecand continuu. Dupa ce s-a topit zaharul se adauga 1 lingura si jumatate de cacao si se amasteca bine. Dupa ce s-a racit se adauga esenta de rom, stafidele si fructele din dulceata(se spala, se sterg bine intre 2 servetele si se taie bucatele).

Intr- o cratita cu diam. 26 cm, se caramelizeaza 6 linguri de zahar care se intinde uniform si pe peretii acesteia, apoi se lasa la racit. Se presara masa de lucru cu faina, se rastoarna coca si se preseaza usor cu mainile pentru a iesi aerul din acesta. Se intinde o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 cm pe care se aseaza umplutura.

Se ruleaza si se taie in 8 bucati egale. Se asaza cele 8 rulouri in cratita, cu taietura deasupra, 7 pe margine si unul in mijloc. Se da la cuptor la foc mic.


Dupa ce s-a copt, cozonacul rosenkranz se rastoarna imediat pe un tocator de lemn si se lasa la racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
3
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
4
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
5
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia