Cozonac laudat

Cateva din ingrediente pregatite: -galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva -drojdia amestecata cu linguritele

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac laudat

Ingrediente

  • 2 linugurite de sare
  • 5 galbenusuri
  • 2 albusuri (celelalte 3 albusuri le pastrati pentru umplutura de nuca)
  • 2 linuguri de ulei
  • 180 g de unt
  • 200 g de zahar
  • 320 ml de lapte
  • coaja a doua lamai rase
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • esenta de rom (2 lingurite/ 2 fiole..sau de care aveti)
  • 850 g de faina
  • 10 g de drojdie uscata (5 lingurite) + 3 lingurite de zahar+ 25 ml de apa calduta
  • Pentru aluatul de cacao mai trebuie:
  • 50 ml lapte
  • 3 linguri de cacaoa
  • 4 linguri de zahar
  • esenta de rom si de vanilie dupa gust
  • Pentru umplutura:
  • cele 3 albusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacaoa
  • 250 g de nuca macinata
  • esente la fel dupa gust

Mod de preparare

Cateva din ingrediente pregatite:

-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva

-drojdia amestecata cu linguritele de zahar

-untul, zaharul, coaja de lamaie si lapele

Am incalzit laptele untul si zaharul usor cu putin peste temperatura camerei. Am adaugat apoi apa calduta in amestecul drojdie, zahar.

Am adaugat aromele, si apoi am pus faina.

Cantitatea de faina in cazul meu este de 6 cups( explicit la mine 1 cup cantareste in jur de150 g de faina).

Programul masinii mele 'dough' care este de 2 ore (primele 20 min incalzeste, 30 min malaxeaza, si restul dospeste).

Intretimp, am incalzit la foc usor laptele, cacaoa si zaharul pentru aluatul special de cacaoa.. Am lasat sa se raceasca si am adaugat esentele

Am batut albusurile spuma cu zaharul , am adaugat cacaoa, mixat, apoi nuca si iar esente.

O treime din marimea totala am amestecat cu compozitia de cacao.

Atentie: aici trebuie sa mai adaugati cel putin 3 linguri de faina pana aluatul devine mai putin lipicios si destul de vartos.

Cele 2 aluaturi le-am impartit in 2 fiecare, am intins foi din ele si le-am pus alternat una peste alta si la sfarsit umplutura.

Am rulat si i-am pus in tavi unse cu unt(eu fol la fundul tavii hartie de copt si pe pereti spay special pe baza de grasime).

Am tinut cuptorul sa se incalzeasca la temp minima pentru cateva minute si am pus dedesubt o tava cu apa.

I-am lasat pentru o ora sa creasca in felul acesta.

I-am uns cu putina apa cu zahar si presarat cu mac (de data asta n-am mai fol obisnuitul ou batut pentru uns).

Si in final la copt la 390 F, pentru o ora si 10 min

I-am acoperit cu hartie de copt pentru perioada de coacere si de remarcat tava cu apa nu am scos-o din cuptor.

Tot in ultimile zece min puteti sa scoateti hartia de copt si tava cu apa ca sa-i lasati putin sa se usuce in interior.
Pofta buna!

Reteta Cozonac laudat a fost propusa de lleena pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac insiropat,

Treccia russa,

Cozonac impletit

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Supa crema de morcovi
4
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia