Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao este o reteta minunata de cozonac de casa, pe care il puteti pregati pentru orice sarbatoare.
Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.
Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul. Adaugam esenta de rom, coaja de lamaie si portocala.
Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.
Incalzim untul si uleiul si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.
Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.
Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.
Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou,se presara deasupra zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Atentie,nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.
Cozonacul se serveste simplu sau cu un pahar de lapte.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafidePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii