Bolo Rei sau Cozonacul Regelui se pregătește atât de Crăciun, cât și în fiecare zi de sărbătoare din an și îl poți găsi la toate brutăriile și patiseriile din Portugalia. Lusitanii sunt foarte mândri de acest preparat și îl gătesc cu dragoste și pasiune. Există chiar și concursuri de copt cel mai bun Bolo Rei din țară, dar și o tradiție în Lisabona, care m-a inspirat să prepar cel mai grozav cozonac cu fructe și nuci din lume.
Dacă folosești fructe uscate la decor, înmoaie-le jumătate de oră într-un pahar de vin roșu dulce.
Eu am folosit doar curmale și stafide, în interiorul cozonacului.
Drojdia se amestecă bine cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte călduț. Se lasă 10 minute deoparte. Se adaugă făina și se mixează.
Se amestecă ouăle, zahărul, untul, un praf de sare, curmalele, stafidele și coaja de portocală și lămâie, iar acest mix se toarnă peste făină.
Eu am frământat aluatul cu spiralele de la mixer, timp de 15 minute, și a ieșit perfect: elastic și lipicios. Mai adaugă puțină făină dacă este prea moale. Aluatul se lasă la crescut, la căldură, acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de o oră.
Am folosit pentru copt o tigaie dry cooker din ceramică, însă tu poți folosi ce vrei, chiar și o tavă de tort sau de cozonac. Dacă alegi ultimele variante, unge tava sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Cuptorul se încălzește la treapta a 5-a.
Din aluatul crescut frumos se face o coroană și se așează în tavă. Mai lasă-l puțin să crească în volum (15 minute), apoi unge-l cu un ou bătut cu scorțișoară și decorează-l cu nuci, fructe uscate, semințe, jeleu de fructe și orice îți place.
Se coace la foc mediu cam 45 de minute, până devine auriu și apetisant.
Se servește rece, decorat cu dulceață (a mea a fost de căpșuni) și cu zahăr pudră vanilat. Merge perfect cu un vin dulce, roșu, sau cu lapte.
Această rețetă face parte din cartea The Perfect Taste – o călătorie gastronomică în jurul lumii. Am ales pentru această carte rețete tradiționale din 35 de țări, rețete pe care bunicile și mamele de pe 5 continente le pun pe mesele de sărbătoare sau le pregătesc celor dragi în momente speciale din viața lor.
Ce găsești în cartea mea?
Rețete de mic dejun și brunch, rețete delicioase pentru prânz, pentru cine rapide, pentru cine romantice sau pentru mese de sărbătoare. Preparate pe care localnicii lumii le pun pe masa de Crăciun. Tocănițe aromate, păine coaptă în casă, fursecuri, rețete vegetariene, rețete servite la marile restaurante ale lumii, paste, cozonac cu fructe si dulciuri de poveste.
Cartea o poți cumpăra de aici. Mulțumesc!
Text: Ioana Budeanu
Foto: Vlad Semen
Cozonacul pentru Craciun se servește rece, decorat cu dulceață (a mea a fost de căpșuni) și cu zahăr pudră vanilat. Merge perfect cu un vin dulce, roșu, sau cu lapte.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafidePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii