Cozonac de post pufos si gustos

Aceasta reteta de cozonac pufos este minunata! Se vede in poze cat e de pufos, si in plus este si de post! O reteta de prajitura perfecta pentru zilele de post.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac de post pufos si gustos

Ingrediente

  • toate ingredientele la temperatura bucatariei:
  • 500 de grame de faina 000 - eu am folosit 440 de grame de faina 000 si 60 de grame de faina tip 400 (de grau dur)
  • daca folositi doar cea 000
  • probabil va trebui sa micsorati putin aportul de lichid;
  • 40 de grame de drojdie de bere proaspata;
  • 250-270 ml. de suc carbogazos
  • de culoare galbena;
  • 80 de ml. de ulei;
  • 60 de grame de zahar (are zahar si sucul
  • nu e nevoie de mai mult);
  • 1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat);
  • coaja rasa de lamaie;
  • 1 praf de sare;
  • umpluturi la alegere
  • eu am folosit rahat si paiete de ciocolata neagra (tot de post)

Mod de preparare

1. Se cerne faina intr-un bol. Se face loc la mijloc, in golul format se pune drojdia, jumatate din zahar si cate putin suc (3-4 linguri), amestecand continuu pana se dizolva. Se asteapta sa creasca maiaua, intr-un loc ferit de curent, pana ce se umfla bine.

2. In acest moment, eu am golit continutul bolului, restul de suc, uleiul, zaharul, sarea, vanilia si coaja de lamaie in masina de paine, selectand programul de framantare de 15 minute (evident, se poate framanta si cu mana, trebuie sa se obtina un aluat nelipicios, fara a fi tare, care incepe deja sa formeze basicute de aer in interior).

3. Am uns un bol cu ulei iar aluatul framantat l-am asezat inauntru, intorcandu-l pe toate partile sa se acopere cu o pelicula fina de ulei: Am acoperit bolul si l-am pus intr-un loc caldut, asteptand sa creasca aluatul, pana si-a dublat volumul.

4. Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei (daca dati click pe poza pentru a o mari puteti observa cat de aerat este aluatul): Am impartit aluatul in doua parti egale si pe fiecare am aplatizat-o cu palma in forma unui dreptunghi. Pe una din parti am presarat paietele de ciocolata neagra:pe cealalta cubulete de rahat.

5. Am rulat fiecare parte, apoi le-am rasucit intre ele si am asezat cozonacul astfel format in forma captusita cu hartie de copt: Am acoperit forma cu un prosop de bucatarie si am asezat-o intr-un loc ferit de curenti de aer, caldut, timp de o ora incheiata, pana cand cozonacul arata astfel.

6. Am stropit suprafata cu putin suc si am dat cozonacul la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care mi s-a parut destul de rumen, l-am acoperit cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea pana la trecerea a 40 de minute. L-am testat daca e destul de copt introducand un bat pentru frigarui in mijlocul lui.

7. Cand s-a racit l-am pudrat cu putin zahar si l-am taiat felii.


O reteta de cozonac de post, pufos si gustos propusa de Cuina Banateana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Pasca cu smantana
1
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
2
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
3
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
4
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Pizza cu ton - blat Alka Pizza Casei
Bucataras.RO

Pizza cu ton - blat Alka Pizza Casei

Nu ai de ce sa petreci ore intregi in bucatarie pentru a pregati masa. Cu blatul Alka Pizza casei prepari o pizza...

Pizza cu ton - blat Alka Pizza Casei
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide