Desert din martipan cu miere

Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castr

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1
  • 6 kg migdale (din care rezulta 0
  • 5 kg miez migdale)
  • 4 oua
  • 250 g miere
  • 320 g ciocolata menaj
  • 60 g unt
  • eventual 250 g zahar pudra
  • aroma de migdale

Mod de preparare

Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castron de metal, se amesteca cu telul, pana se intareste. Fierberea se face pe foc mic, pentru ca spuma fiarta pe foc iute se branzeste. Se fierbe cel putin o jumatate de ora, apoi se raceste si se amesteca cu migdalele macinate fin, un praf de sare, o lingura aroma de migdale si punem pentru putin timp in congelator. Intre timp punem intr-un vas de copt 120 g ciocolata de menaj maruntita si untul taiat felii subtiri, apoi punem vasul in cuptorul grill sau microunde la o temperatura de 110 °C si topim. Pentru a evita sa se arda, vom amesteca din cand in cand. Atentie! Ciocolata nu se fierbe, pentru ca atunci zaharul se recristalizeaza si ciocolata devine nisipoasa. Acest lucru nu se intampla daca vom topi ciocolata intr-un vas de portelan deasupra aburilor, dar aceasta metoda este mai grea si ia timp mai mult. Cand pasta de martipan s-a intarit, formam bile mai mici si le inmuiem in ciocolata topita, apoi le rostogolim prin décor de tort marunt de ciocolata sau ciocolata rasa. Pentru a nu se lipi, le punem pe o tava umeda, pentru ca ciocolata topita sa se intareasca pe jumatate. Acest desert se poate pastra in frigider, cateva zile, pentru a deveni si mai gustos. Pentru a fi mai apetisant, putem folosi hartie pentru minion, pentru a le ambala individual. In loc de migdale se pot folosi alune macinate, sau samburi de caise macinati. Desi nu este asa de gustos, se poate prepara si martipan cu nuci. Se poate prepara in mod clasic, cu spuma de albus nefiarta si cu 250 grame zahar pudra, dar acesta este mai nesanatos. Din cantitatile de mai sus, se pot prepara 50 bile de marimea unei nuci.

Martipanul este mai deosebit daca umplem bilele cu fistic prajit, alune crude sau fructe confiate.
Alte retete dulciuri recomandate

Galuste cu prune

Ciocolata de casa

Papanasi fierti

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce