Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castr
Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castron de metal, se amesteca cu telul, pana se intareste. Fierberea se face pe foc mic, pentru ca spuma fiarta pe foc iute se branzeste. Se fierbe cel putin o jumatate de ora, apoi se raceste si se amesteca cu migdalele macinate fin, un praf de sare, o lingura aroma de migdale si punem pentru putin timp in congelator. Intre timp punem intr-un vas de copt 120 g ciocolata de menaj maruntita si untul taiat felii subtiri, apoi punem vasul in cuptorul grill sau microunde la o temperatura de 110 °C si topim. Pentru a evita sa se arda, vom amesteca din cand in cand. Atentie! Ciocolata nu se fierbe, pentru ca atunci zaharul se recristalizeaza si ciocolata devine nisipoasa. Acest lucru nu se intampla daca vom topi ciocolata intr-un vas de portelan deasupra aburilor, dar aceasta metoda este mai grea si ia timp mai mult. Cand pasta de martipan s-a intarit, formam bile mai mici si le inmuiem in ciocolata topita, apoi le rostogolim prin décor de tort marunt de ciocolata sau ciocolata rasa. Pentru a nu se lipi, le punem pe o tava umeda, pentru ca ciocolata topita sa se intareasca pe jumatate. Acest desert se poate pastra in frigider, cateva zile, pentru a deveni si mai gustos. Pentru a fi mai apetisant, putem folosi hartie pentru minion, pentru a le ambala individual. In loc de migdale se pot folosi alune macinate, sau samburi de caise macinati. Desi nu este asa de gustos, se poate prepara si martipan cu nuci. Se poate prepara in mod clasic, cu spuma de albus nefiarta si cu 250 grame zahar pudra, dar acesta este mai nesanatos. Din cantitatile de mai sus, se pot prepara 50 bile de marimea unei nuci.
Martipanul este mai deosebit daca umplem bilele cu fistic prajit, alune crude sau fructe confiate.
Alte retete dulciuri recomandate
Galuste cu prune
Ciocolata de casa
Papanasi fierti
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii