Tarta cu smochine proaspete este rezultatul curiozitatii personale. Nu mancasem pana acum smochine proaspete si, cum m-am pricopsit cu unele si nu stiam ce sa fac cu ele, am cautat o reteta care sa le puna in valoare. Asa s-a nascut tarta cu smochine pe care v-o propun azi.
Preparare:
- mai intai preparati aluatul din faina, zaharul, sarea si untul foarte rece, taiat cubulete de cca 1cm
- amestecati apa foarte rece cu otetul si apoi turnati-o usor, amestecand conntinuu compozitia pana cand aluatul incepe sa se formeze, dar daca mai e nevoie, mai puteti adauga 1-2 lingurite de apa rece), framantati-l bine si formati o bila
- turtiti bila in forma de disc de cca 5cm grosime si 12-15cm in diametru, impachetati discul rezultat in folie de plastic alimentar si apoi bagati-l la frigider pentru minim 2 ore
- cat timp sta aluatul la frigider, pregatiti crema frangipane, care are la baza cantitati egale de migdale prajite, zahar si unt, plus un ou pentru legatura
- atat migdalele cat si nucile trebuie prajite mai intai in cuptor pentru cca 10 min sau in tigaie pana cand se rumenesc usor (atentie sa nu se arda), apoi puneti-le in robotul de bucatarie alaturi de zahar si de unt si pasati-le bine, pana cand se transforma intr-o pasta, moment in care adaugati oul crud si mai pasati inca putin, sa se omogenizeze crema
- scoateti aluatul din frigider, lasat-l sa ajunga la temperatura camerei (vreo 5-10min) si apoi intindeti-l cu un facalet pana ce obtineti un disc de cca 5mm grosime si 30cm in diametru (atat cat are o forma de tarta…sper sa aiba atat)
- intindeti jumatate din crema frangipane peste aluat,
- taiati smochinele in 4 si asezati-le concentric, incepand din interior, cu codita in sus, pana la marginea acoperita de crema
- ridicati marginea aluatului de jur imprejurul tartei, ciupind-o usor, cat sa ramana in pozitie
- ungeti marginea de aluat cu un ou batut si apoi presarati-o cu zahar . Nu presarati si peste smochine deoarece ele oricum sunt foarte dulci.
-transferati tarta intr-o tava si bagati-o la cuptorul preincalzit la 200C pentru cca 45-50 de minute, sau pana cand crusta se rumeneste frumos si ajunge de culoare galben aurie.
Servim tarta cu smochine fierbinte, taiata in felii ca de pizza, cu topping de frisca, inghetata de vanilie sau simpla.
Reteta de tarta cu smochine proaspete a fost propusa pe forumul Culinar.ro de Cata33.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAzi am executat doua prajituri,am citit mai multe retete si am facut niste combinatii care imi plac mie si sper sa placa si...
Prajitura duo cu crema de vanilieReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii