Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la aluat, dar se merita. Pentru umpluturi am ales doua feluri diferite, asta pentru a multumii pe toata lumea.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 12 linguri ulei de floarea soarelui
  • Coaja rasa de la o lamaie bio
  • 12 linguri lapte
  • 2 linguri sirop de struguri si mar
  • 600-650 gr faina alba
  • 100 gr unt gras 82% moale
  • la temperatura camerei
  • Pentru umplutura 1:
  • Aproximativ 600-700 gr mere rase si calite(eu le-am avut din toamna puse in pungi la congelator)
  • 1 lingurita amestec de condimente(scortisoara
  • ghimbir
  • nucsoara
  • cuisoare
  • coaja de portocala
  • cuisoare)
  • 1 lingura griș
  • 2 pumni de nuci taiate grosier
  • 2-3 linguri sirop din struguri si mar
  • Pentru umplutura 2:
  • 1 ou intreg+2 galbenusuri
  • 1 plic esenta vanilie Finesse de la Dr. Oetker
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri sirop natural din trandafir
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 500 ml lapte dulce
  • In plus mai aveti nevoie de: zahar pudra
  • sirop de trandafiri si sirop de struguri si mar pentru uns strudelele

Mod de preparare

Pentru aluat: eu folosesc des robotul de bucatarie, voi puteti sa folositi un castron si un tel. Am pus toate ingredientele pentru aluat in bolul robotului, mai putin faina si untul. Am dat cateva pulsatii pentru un amestec uniform. Am adaugat jumatate din cantitatea de faina, am mai dat cateva pulsatii robootului pentru a amesteca ingredientele. Am rasturnat aluatul moale pe masa infainata, am framantat aluatul, treptat am mai adaugat faina pana am obtinut un aluat elastic.

Se taie aluatul in doua parti. Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul intr-o foaie cat se poate de subtire(aproape ca cea de taitei). Se unge toata foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de unt. Se impatureste aluatul ca la aluatul de foietaj(urmariti imaginile), sau se poate face sul si apoi se procedeaza la fel. Se procedeaza la fel si cu urmatoarea bucata de aluat. Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 minute.

Pentru umplutura 1 cu mar si nuca: avand in vedere ca eu am avut merele gata preparate, nu a fost nevoie decat sa scot punga din congelator de cu seara si sa le las la dezghetat. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron pentru umplutura cu mar si nuca.

Pentru umplutura 2 cu crema de vanilie: 400 ml lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu la incalzit. Intr-un castron se pune oul intreg, galbenusurile, vanilia, siropul de trandafir, zaharul si se amesteca cu un tel. Se adauga si amidonul, se amesteca pana se desface, apoi laptele rece ramas. Peste toate astea se adauga incet in timp ce amestecam laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia la loc in craticioara, se pune pe foc si se lasa sa fiarba. In tot acest timp se amesteca mereu cu telul, crema incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei budinci. Se pune folie alimentara peste crema si se da la frigider pana se raceste.

Se ia o bucata de aluat din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Se taie in jumatate pe lungime. Pe prima bucata se pune pe toata lungimea jumatate din umplutura cu mar si/sau umplutura cu crema de vanilie. Se face sul, se taie in bucati de aproximativ 8-9 cm. La fel se procedeaza si cu restul de aluat. Se pun bucatile intr-o tava tapetata cu hartie de copt(la mine tocmai s-a terminat si am folosit folie de aluminiu), se da tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se lasa cateva minute sa se raceasca, 5 minute este suficient, apoi se ung strudelele cu o pensula: cele cu mar cu sirop de struguri si mar, iar cele cu crema de vanilie cu sirop de trandafir. Cand sau racit se pot pudra cu zahar pudra pentru un aspect mai frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri fragede cu branza

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu legume proaspete si galuste pufoase de gris, presarata din belsug cu patrunjel verde este satioasa, gustoasa...

Supa de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Lapte de pasare (iese sigur)
1
Creme

Lapte de pasare (iese sigur)

Laptele de pasare este un desert consacrat, galuste pufoase de albus in crema vanilata de lapte de galbenus. Este un desert...

Lapte de pasare (iese sigur)
Prajitura Mena
2
Prajituri

Prajitura Mena

Mena cea cu gropite si plina de veselie, asa-i fata asta de la care am preluat reteta...pe cuvant de onoare ca-i o prajitura...

Prajitura Mena
Prajitura cu mac
3
Prajituri

Prajitura cu mac

Se amesteca toate ingredientele si se toarna in tava mare unsa cu ulei si tapetata cu faina (tava 28x40cm); se coace aprox....

Prajitura cu mac
Ardei umpluti cu orez si legume
4
Mancare cu legume

Ardei umpluti cu orez si legume

• amestecati intr-un bol ceapa taiata cubulete, morcovii rasi, ciupercile taiate cubulete si orezul spalat in mai multe ape•

Ardei umpluti cu orez si legume
Prajitura cu smantana si nuca
5
Prajituri

Prajitura cu smantana si nuca

Bunatati de toamna.

Prajitura cu smantana si nuca
Parteneri
Madlene cu suc de clementine
Gustos.RO

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Madlene cu suc de clementine
Prajitura Boema cu crema fina de branzica
ReteteCulinare.RO

Prajitura Boema cu crema fina de branzica

Prajitura Boema cu crema fina de branzica