Gogosi traditionali cu dulceata

Pentru gogosile traditionale cu dulceata se moaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2-3 linguri de faina, astfel incat sa se obtina o coca groasa ca o smantana.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 4 galbenusuri
  • 25 g drojdie
  • 1/2 lingurita sare
  • vanilie sau
  • vanilina
  • lapte cat se cere.

Mod de preparare

Pentru gogosile traditionale cu dulceata se moaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2 — 3 linguri de faina, astfel incat sa se obtina o coca groasa ca o smantana. Se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se freaca galbenusurile cu sarea, apoi cu zaharul. Se pune plamadeala si se framanta, adaugand alternativ faina si lapte caldut, pana ce este cuprinsa toata faina. Coca trebuie sa fie moale, insa neframantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit cald, cate putin, framantand pana ce aluatul face basici. Se lasa sa creasca la cald. Cand aluatul a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi, si se rastoarna pe masa de aluat presarata cu faina. Se imparte in doua si se intinde o foaie groasa de 1 cm. Se inseamna pe jumatate din foaie, cu o forma de tabla, ronduri de circa 6 cm diametru (fara sa se taie) si pe fiecare rond se pune cate un bob de visina din dulceata (boabele de visine se tin cateva minute pe masina, intr-o tavita, ca sa se scurga zeama din ele) sau putina marmelada cu un cornet.
Din cealalta jumatate de foaie se taie, cu aceeasi forma, rondele care se asaza peste dulceata sau marmelada si se apasa imprejur cu degetul ca sa se lipeasca (sa nu aiba faina intre ele). Cand sunt acoperite toate, se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se asaza gogosile pe un servet presarat cu faina, se acopera cu alt servet si se lasa la cald sa creasca. Se intinde apoi a doua bucata de aluat si se fac gogosile la fel. Se incinge untura, intr-o cratita incapatoare. Se pun gogosile pe rand in untura fierbinte, cu fata in jos. Se intorc cu o sarma rotunda, sa se prajeasca frumos si pe cealalta parte. Se scot gogosile pe un gratar de sarma, ca sa se scurga untura. Se presara zahar vanilat. Gogosile sunt reusite cand sunt rumene-aurii, cu margine alba imprejur. Untura trebuie sa fie potrivit de incinsa; daca este rece se ingreuneaza gogosile, daca este prea fierbinte, se prajesc prea repede si raman crude inauntru.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia