Croissant

Croissantul este una dintre celemai delicioase produse de patiserie.Croissant simplu, cu ciocolata, cu gem de fructe ori cu unt sunt doar cateva dintre variantele acestei minunatii de origine frantuzeasca.

Timp pregatire
375 minute
Complexitate
medie
Croissant

Ingrediente

  • 15 gr. drojdie
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri unt topit (sau margarina)
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri zahar
  • 420 gr. faina
  • 150 gr. unt (sau margarina)
  • Pentru uns: 1 ou

Mod de preparare

Croissantul este una dintre cele mai delicioase produse de patiserie. Croissant simplu, cu ciocolata, cu gem de fructe ori cu unt sunt doar cateva dintre variantele acestei minunatii de origine frantuzeasca.

Drojdia se dizolva in laptele rece, se adauga untul topit, sarea si zaharul. Se amesteca cu aproape toata faina (se lasa putin pentru pus pe planseta) si se framanta aluatul. Se acopera cu folie de plastic sau aluminiu si se pune la rece, sa creasca, circa 5 ore. Se taie untul cit este rece, in felii subtiri, si se lasa pana la temperatura camerei (circa 18 grade C). Se pune aluatul pe o planseta presarata cu faina si se framanta din nou. Se intinde aluatul pe planseta cu faina, sub forma de dreptunghi, circa 25 X 40 cm. Se pune untul sau margarina taiata pe jumatate din aluat, dar nu pana la margine. Se indoaie marginile aluatului peste margarina dupa care se aduce a doua jumatate de aluat peste partea cu margarina.

 

Se strang putin marginile si se invirte aluatul 45 grade. Se intinde aluatul din nou pina cind are grosimea de 1 cm. Se da faina de pe aluat la o parte si se impatureste aluatul in trei parti. Aluatul se intoarce 45 grade si se continua cu intinsul aluatului si impaturitul inca de doua ori. Aluatul se acopera cu folie de plastic sau aluminiu si se lasa in frigider sa se odihneasca, 10-15 minute. Se intinde aluatul sub forma de dreptunghi, circa 30 X 50 cm. Aluatul se imparte in doua pe lungime si se taie 9 triunghiuri din fiecare parte. Se ruleaza triunghiurile incepind cu baza, iar varful sa ajunga sub croissant. Se acopera cornurile cu un prosop si se lasa la crescut, circa 45 de minute. Se ung cu ou batut putin, se coc la 250 grade C, 8 – 10 minute.


Croissantul se serveste lamicul dejun cu o cafea si dulceata ori ca si gustare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia