Aluat frantuzesc reusit

Conditiile necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt: 1. Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta si uscata. 2. Untul sa fie foarte proaspat.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 1 pahar apa
  • 1 lingurita ulei
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 500 g unt proaspat.

Mod de preparare

Conditiile necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt: 1. Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta si uscata. 2. Untul sa fie foarte proaspat, fara zer si fara miros neplacut. 3. Aluatul sa fie lucrat la rece. Se iau totdeauna cantitati egale de faina si unt. Se cerne faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si sare. Se amesteca intai cu  o mana, pana ce sarea s-a topit, apoi se ia cate putin din faina ca sa nu se faca cocolosi, si se framanta bine.
Se lucreaza destul de repede; cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece circa 20 de minute, pentru a pierde din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului. In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul. Aluatul rantuzesc este bine lucrat atunci cand apasand cu un deget, urma nu revine la loc.
Consistenta lui trebuie sa fie la fel cu a untului cu care va fi amestecat. Pe masa de aluat bine curatita se presara putina faina. Se pune aluatul si cu vergeaua se intinde o foaie groasa de 1 cm, de preferinta patrata. Se turteste untul intr-un servet, astfel incat sa se obtina un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. Se presara faina pe masa, si, cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uniforma. Se observa ca untul sa nu iasa din aluat, iar daca aceasta se intimpla, se presara putina faina. Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga.
Operatia se repeta apoi tinand seama ca de fiecare data, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent. Se acopera si din nou se lasa 10 minute la rece. Se repeta operatia intinsului si a impaturitului inca de patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca 10 minute, la fiecare doua randuri.


Inainte de a fi intrebuintat, aluatul frantuzesc se mai tine 10 minute la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce