Se pune 1/2 kg. faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si 15 gr. de sare. Se ame
Se pune 1/2 kg. faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si 15 gr. de sare. Se amesteca intai cu o mana pana ce sarea s-a topit, si apoi se ia cate putin din faina, ca sa nu se faca cocolosi si se framanta bine. Se lucreaza destul de repede; cand aluatul e gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece vreo 20 de minute, ca sa-si piarda din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului. In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac vre-o doua crestaturi cu cutitul. Aluatul e bine facut, atunci cand apasandu-l cu un deget, urma nu-si revine la loc. Consistenta lui trebuie sa fie aceeasi ca a untului cu care va fi amestecat. Pe masa de aluat bine curatata se presara putina faina. Se pune aluatul si cu vergeaua se intinde o foaie de preferinta patrata si de 1 cm. de groasa. Deoparte se turteste 1/2 kg. de unt intr-un servet, astfel ca sa obtinem un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. Se presara faina pe masa, si cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, grosimea ei fiind cat mai egala. Se baga de seama sa nu iasa untul din aluat, iar daca aceasta s-ar intampla, se presara putina faina. Foaia fiind intinsa in lungime, se impatureste in trei si anume astfel ca treimea din dreapta sa vie peste cea din stanga. Aceasta operatie se repeta apoi inca odata, tinand seama ca la fiecare rand, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent. Se acopera si se mai lasa 10 minute la rece. Se repeta operatia intinsului si impaturitului inca de patru ori, lasandu-l zece minute sa se odihneasca, la fiecare doua randuri. Inainte de a fi intrebuintat, se mai tine 10 minute la rece.
Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postMancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...
Mancare de cartofi delicioasa cu maslineUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTocanita de iepure vanat este o delicioasa reteta. Pentru a pregati aceasta mancare cu carne de vanat va trebuie circa 1 kg...
Tocanita de iepure vanatPlacinta cu iaurt grecesc, aurie si crocanta la exterior este un desert perfect la orice ora!
Placinta de casa cu iaurt grecesc - Reteta videoGulasul este o reteta care suporta multe adaptari...cel putin din punctul meu de vedere. Putin picant, fierbinte si delicios...
Gulas in strachina de pitaSunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de...
Prajitura ToscaDescopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Comentarii